Etten-Leur

Etten-Leur verwelkomt haar 45.000e inwoner

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Niets vermoedend zit Pim Taks (27) op zijn werk als hij gebeld wordt door de gemeente Etten-Leur dat hij de 45 duizendste inwoner van de gemeente is geworden. Een mijlpijl voor Etten-Leur én voor Pim. Waarnemend burgemeester Mark Verheijen is dinsdag op bezoek gegaan bij de kersverse nieuwe inwoner.

“Het is voor mij wel een hele verassing dat ik de 45.000e inwoner ben”, reageert Pim. Recent woonde de 27-jarige nog bij zijn ouders in Rucphen, maar sinds twee weken woont hij in zijn nieuwe appartement in appartementencomplex Zonnestad. “Het bevalt supergoed!” Voor zijn werk moet hij veel achter de computer zitten, en dus vindt hij het na het werk lekker om even een rondje te wandelen. “Je bent vanuit hier zo bij het winkelcentrum om een boodschapje te doen.”

De keuze voor Etten-Leur was vrij logisch voor Pim. “Ik zat hier vroeger op school, en ik heb hier gewerkt.” Ook wonen er veel bekenden voor hem. “Heel mijn familie komt oorspronkelijk uit Etten-Leur.” Doordat veel vrienden en familie in het dorp wonen voelde het voor hem gelijk als thuis.

Trots

Waarnemend burgemeester Mark Verheijen is trots op de mijlpaal van de gemeente. “Etten-Leur is enorm gegroeid de afgelopen decennia dus dit is echt een belangrijk moment.” Om de bijzondere mijlpaal te vieren geeft burgemeester Verheijen een bos bloemen en een glaskunstwerk aan Pim namens de gemeente. “Die krijgt een mooi plaatsje in de vitrinekast”, zegt Pim lachend.

Groeien

Hoe komt het eigenlijk dat het inwonersaantal van Etten-Leur zo stijgt? “Je hebt hier alle voorzieningen dichtbij, dat trekt mensen aan”, legt de Verheijen uit. “En we bouwen woningen voor álle doelgroepen. Er is voor iedereen wel iets te vinden, of je nou een starter bent of uit de grote stad komt.”

In 2005 verwelkomde Etten-Leur haar 40 duizendste inwoner. Achttien jaar later is de 45 duizendste inwoner ingetrokken. “In de jaren hiertussen is een stuk minder gebouwd. Dat komt door de woningcrisis. Maar nu zien we eindelijk weer een stijgende lijn. Ik denk dat het aantal inwoners de komende jaren fors door blijft groeien”, verwacht Verheijen.

Plannen

Etten-Leur heeft grote plannen als het om wonen gaat. Over een aantal jaar wil de gemeente namelijk een nieuwe woonwijk realiseren, genaamd Haansberg. In deze nieuwe, moderne wijk moeten zo’n 1300 huizen komen. Het gaat om huizen voor verschillende doelgroepen.