Etten-Leur

Etten-Leurenaren krijgen dreigbrief in de bus over uithangen Russische vlag

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bewoners van de Etten-Leurse wijk Markenland hebben de afgelopen dagen een dreigbrief in de brievenbus gekregen. In deze brief staat dat hun huizen in de gaten worden gehouden, en dat zij een Russische vlag moeten ophangen. De politie geeft aan om niet in te gaan op de dreigbrief.

“Je woning wordt al een tijd geobserveerd”, is de opening van de brief. “We hebben bericht gehad dat hier veel Oekraïners wonen en Oekraïense vlaggen hebben gehangen.” De brief zou afkomstig zijn van de Russische Nationale Eenheid. “We zullen laten zien dat onze arm verder gaat dan Oost-Europa.”

Iedere eerste van de maand zou briefschrijver de wijk ‘observeren’. Hangen er dan geen Russische vlaggen buiten, dan volgen er consequenties. En wie geen vlag wil hangen, kan iedere maand een bedrag overmaken. “Ga hier niet op in!”, laat de politie weten. “Wij vermoeden dat het hier gaat om een vorm van (digitale) oplichting.”

Ook roept de politie op om verdachte situaties te melden. Mensen die hebben gezien dat de brief werd verspreid kunnen dit ook melden.

De dreigbrief is bij bewoners van de Markland in de brievenbus gestopt (foto: Politie Basisteam Weerijs)