Etten-Leur

Europapa galmt over de Etten-Leurse markt: ‘Goed dat ze Joost Klein steunen’

Sita Kengen Sita Kengen

Jan-Sjoerd van der Vaart (60) is stadsbeiaardier van de gemeente Etten-Leur. Boven in de toren van de Van Gogh Kerk speelt hij iedere woensdag tijdens de weekmarkt voor winkelend publiek. Deze woensdag is echter een bijzondere dag. Hij speelt het nummer ‘Europapa’ van Joost Klein op het carillon.

Door heel het land klinkt het songfestivallied deze week vanuit kerktorens. Klokkenspelers uit verschillende steden spelen het nummer live. Zo deed Toni Raats, de stadsbeiaardier van Roosendaal, maandag al mee. Radiostation 3FM deed maandag een oproep aan alle andere klokkenspelers in het land om hetzelfde te doen. Van der Vaart is sinds 2020 beiaardier in Etten-Leur en doet -een dag later- graag mee met deze actie. “Ik doe dit om mensen op de markt een plezier te doen”, zegt hij.

Europapa

“Ik vind het een pakkend nummer, het is natuurlijk erg bekend. Er ligt wel een lading over op dit moment, maar muziek gaat over alles heen”, vertelt Van der Vaart. “Dit is zeker een liedje met een pakkend ritme. Het is mooi om te spelen en voor mij ook een beetje verslavend. Toen ik het begon te spelen werd het steeds leuker.”

De schuld ligt niet bij de muziek

De stadsbeiaardier speelt weleens vaker liedjes van het songfestival of andere actuele thema’s. De songfestivalinzending van dit jaar ligt gevoelig vanwege de diskwalificatie van Joost Klein. “Je moet de gevoeligheid even aftasten. De schuld ligt als je het mij vraagt niet bij de muziek. Muziek gaat over alle grenzen heen, het komt uit het hart van de mensen.”

Eigen variant

Van der Vaart denkt dat de mensen buiten enthousiast zullen zijn. “Mensen zijn niet gewend dat ik dit speel, maar ik verwacht dat ze het wel herkennen.” Beiaardiers moeten volgens hem wel echt hun best gaan doen. “Ik kom zelf uit de klassieke hoek, dus voor mij is het wel even een andere manier van spelen. Ik maak er een beetje mijn eigen variant van en dan is dit zeker muziek die een beiaardier hoort te spelen.”

Dat is zeker Europapa

Marktbezoekers reageren inderdaad erg enthousiast op het liedje dat zich afspeelt over de markt. Al herkent niet iedereen het. “Ja het is wel een bekend deuntje, maar ik ken de titel niet hoor”, zegt een mevrouw lachend. “Om te kunnen horen welk liedje het is, moet ik me even goed concentreren”, zegt een meneer. “Dat is zeker ‘Europapa’, dat heb ik namelijk op het landelijke nieuws gezien. Ik vind het wel leuk dat ze dat doen, iedereen heeft het er namelijk over”, zegt hij.

Markt

Van der Vaart probeert geregeld op de actualiteit in te spelen. “Het hangt van de situatie af. Het mooie van beiaardmuziek is dat het verbindt. Die verbinding is met maatschappelijke actualiteiten die er spelen. Daar moet je je best voor doen.”

Het is goed dat ze dit doen

“Ik vind het wel goed dat ze hem steunen en achter hem staan”, zegt een mevrouw over Joost Klein. “Het is goed dat ze dit doen, want het is onterecht dat hij zo buitengesloten is. Volgens mij mocht hij niet winnen.” Ook een andere bezoekster zegt het een mooi gebaar te vinden. “Ik geef niet zo veel om het songfestival, maar van wat ik heb gelezen klopt er helemaal niks van.”

Steun

Op de markt in Etten-Leur wordt volop gespeculeerd over het lied dat te horen is en de diskwalificatie van Joost Klein. Mensen vinden het goed dat hij zo gesteund wordt. Al doet Van der Vaart het niet om Joost Klein een hart onder te riem te steken. “Uiteraart steun ik hem. Alleen ga ik me niet mengen in de situatie die gaande is los van de muziek. Hij is nog niet veroordeeld voor iets, ik zou hem wel veroordelen als ik zijn muziek niet ga spelen.”