Etten-Leur

Familiebedrijf Café Roeloffs voelt zich van alle kanten belaagd

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het botert al ruim een jaar niet zo goed tussen het familiebedrijf Café-Zaal Roeloffs en enkele buren. Ook de gemeente maakt het de horecazaak flink lastig en dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben.

We spreken uitbater Wim Roeloffs en zijn schoondochter Anneke, die het bedrijf samen met haar partner moet gaan overnemen. Al is vanwege alle onzekerheid nog maar de vraag of er niet straks een hoop klanten, mensen van de GGZ én zo’n 25 verenigingen op straat staan. Het wordt langzamerhand onmogelijk om nog een goede boterham te verdienen, nu niet alleen de activiteiten in de zaal maar ook op het terras steeds meer aan banden worden gelegd.

Geluidslek

Vlak naast het horecagelegenheid staat een gebouw waar voorheen cliënten van de GGZ waren ondergebracht. Tegenwoordig is het een luxe appartementencomplex, waarvan een paar bewoners zeggen last te ondervinden. De klachten gingen en gaan zowel over de zaal als het terras, al worden in de aanbouw bijna geen feesten meer gegeven. Daarmee besloot de familie Roeloffs zelf zo goed als te stoppen, nadat bleek er sprake was van een geluidslek. Zo hoopten de ondernemers hun buren tegemoet te komen. Inmiddels is het echter zo ver dat zelfs op het terras al niet meer te hard gesproken of gelachen mag worden.

Geen direct contact

Zowel Anneke als Wim balen behoorlijk van de situatie. Het steekt enorm dat de buren die zeggen overlast te ervaren zich niet melden bij het café. Al is het maar met een belletje of een appje. Tevens vinden Anneke en Wim het onbegrijpelijk dat het sturen van een foto van vermeende overlast blijkbaar al voldoende is om een officiële melding te doen bij de gemeente. Ze hebben enorm het gevoel dat die de kant van de klagers kiest en niet objectief checkt of die klachten wel gegrond zijn.

Vertrouwen houden is lastig

Een week voor het interview met Streekomroep ZuidWest vond een gesprek plaats met een mediator en twee bewoners van het appartementencomplex. Zij beweerden daar namens tachtig procent van de buren te spreken maar dat bleek achteraf toch anders te liggen, blijkt uit correspondentie. De bemiddelaar die dat gesprek in goede banen probeerde te leiden is er niet blij mee, weet Anneke Roeloffs. Ook haar stemt het allesbehalve vrolijk. Het wordt heel lastig nog vertrouwen te hebben in de oprechtheid van betrokkenen.

Steeds minder inkomsten

De geloofwaardigheid van de gemeente heeft eveneens een flinke deuk gekregen. Enige maanden geleden werd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast in Etten-Leur. Horeca mag sindsdien terrassen een uur langer open houden, tot 01.00 uur. Roeloffs kreeg echter te horen daar als enige een uitzondering op te zijn. Een duidelijke verklaring daarvoor is nooit gegeven. Sterker nog, er dreigt zelfs nog een uur vanaf te gaan hier. Mogelijk besluit de gemeente dat het hier al om 23.00 klaar moet zijn. Door maatregelen als dit lopen Wim en zijn opvolgers de nodige inkomsten mis. En dat komt bovenop de omzetten die worden gemist omdat feesten en dergelijke niet mogen.

Hoge kosten

De keuze om te gaan investeren in de toekomst wordt alleen maar lastiger door alles wat er speelt, vertelt Anneke heel eerlijk. Toen bleek dat er sprake was van een geluidslek hebben de uitbaters zelf een akoestisch rapport op laten maken. De zaal dusdanig opknappen dat die voldoende geluidsdicht is, vraagt om een investering van zo’n 4 ton. Er zouden bijvoorbeeld dikkere, dus zwaardere muren moeten komen en dat kan de huidige fundering helemaal niet aan. Vreemd genoeg wilde de gemeente een jaar later een nieuw akoestisch rapport, dat dezelfde uitkomst opleverde.

Gevoelsmens Wim

Wim maakt zich vooral zorgen om het lot van zijn klanten en de clubs die hier hun onderdak hebben. Het is hier een grote familie, volgens hem. Ook de GGZ-cliënten worden liefdevol opgevangen en horen er echt gewoon bij. Zijn hart en ziel zitten in dit café en hij is heel bang het allemaal kwijt te raken.

Helaas was de buurman die zegt namens het hele complex te spreken niet bereikbaar voor een reactie. Hij is op vakantie. Wordt vervolgd…

UPDATE, 13 september 18.53 uur: Kort na het verschijnen van dit artikel kreeg de familie Roeloffs per e-mail van de gemeente door dat het terras inderdaad voortaan om 23.00 uur moet sluiten.

Lees ook: Leurse inwoners in actie voor behoud Zaal-Café Roeloffs