Etten-Leur

Leurse inwoners in actie voor behoud Zaal-Café Roeloffs

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Een flink aantal inwoners van met name Leur kwam woensdagavond naar de Havenkom om steun te betuigen aan Café-Zaal Roeloffs. Dit horecabedrijf ligt onder vuur omdat een aantal omwonenden zegt overlast te ondervinden van wat hier gebeurt. In een grote stoet, met een blaaskapel voorop, lopen de inwoners richting het café om steun te betuigen.

Het grootste probleem is de zaal van het oude etablissement. Die is niet voldoende geïsoleerd en dat zorgt voor geluidoverlast, vindt een aantal omwonenden. Daarom worden er al een tijd geen feesten meer gehouden en dient de ruimte voorlopig alleen als oefenplek voor het verenigingsleven. Het café en het terras zijn echter ook een bron van lawaai, aldus met name één buurtgenoot die zegt namens meerderen te spreken.

Lastige kwestie

De familie Roeloffs zit zeer met de kwestie in haar maag. Zo’n oud pand isoleren is zo eenvoudig nog niet. En ook de gemeente en lokale politiek zien in dat er een lastig probleem ligt, vanwege de historische waarde en maatschappelijke functie van de horecagelegenheid. Veel klanten en sympathisanten vinden het helemaal niet zo ingewikkeld. Zij vinden dat ‘hun’ café gewoon moet kunnen blijven bestaan en zo ontstond vanuit de Facebookpagina De Leurenaar het plan om in actie te komen.

Volop steun

Woensdagavond was het zo ver. Bij de Havenkom kwamen honderden mensen bijeen om te laten weten dat zij achter Roeloffs staan. Ze gingen in optocht richting het café om te laten zien dat ze het familiebedrijf steunen en willen behouden. Een online petitie is inmiddels ook al ruim 1850 keer ondertekend. De uitbaters zijn blij met die steun, die voelt als een grote waardering voor hun horecabedrijf en rol in de lokale samenleving. Daarom was iedereen die woensdag naar het Havenkom kwam daarna van harte welkom voor een kop koffie.

Kippenvel

Volgens deelnemers aan de stoet moeten de mensen die zeggen last te hebben van het café zelf maar weer vertrekken. Ze zijn er zelf een paar jaar geleden komen wonen en wisten dat je geluid kunt verwachten, is de mening van de steunbetuigers. De initiatiefnemers stellen dat deze plek bij het DNA van Leur hoort. Het echtpaar Roeloffs zag de lange stoet geëmotioneerd aan en is blij met al die support. Wim Roeloffs bedankte iedereen voor hun komst en noemt het initiatief hartverwarmend. Het bezorgde hem kippenvel, vertelde hij onze verslaggever.

Een flinke stoet ging op weg naar het café om steun te betuigen.
Wim Roeloffs bedankte iedereen voor de support. Hij was zichtbaar geëmotioneerd.