Hoogerheide

Familiewortels kunnen groeien in Worteltuin Kalibu

Sita Kengen Sita Kengen

Meta en Wim van Geest uit Hoogerheide hebben hun eigen achtertuin opengesteld als Worteltuin. Hier kunnen kinderen met hun ouders terecht om hun relatie (opnieuw) op te bouwen. Met koffie, thee, limonade en een koekje, kunnen ouder en kind hier samen bezig zijn. Het is de eerste Worteltuin in de regio West-Brabant en Zeeland.

“Een Worteltuin is een tuin waar kinderen en ouders die dit nodig hebben hun band opnieuw kunnen versterken”, legt van Geest uit, terwijl ze een rondleiding geeft door de tuin. Het idee voor de Worteltuin komt vanuit haar schoondochter. Zij hoorde het initiatief in een podcast voorbij komen en droeg het idee aan bij het echtpaar, die ervaring hebben als pleegouders. Zij merkten in die tijd al dat de behoefte naar een rustige plek om alleen te zijn groot is voor gezinnen. “Ik denk dat dit wel de grootste drijfveer is om dit te doen.” In de tuin kan één gezin tegelijk terecht. “Zo kunnen ze echt samen zijn en is er geen bemoeienis en interactie van anderen.”

Vogelspeurtocht

Tijdens de rondleiding laat van Geest zien wat er allemaal te doen is in de tuin. “Er is een vijver waar kikkers en schildpadden in zwemmen. Maar we hebben ook een zandbak en veel speelgoed. Er kunnen plantjes gestekt worden of bloemen geplukt, knutselen of spelletjes spelen.”

Zelf heeft Van Geest ook een leuk activiteit bedacht; vogels spotten. “Ik ben zelf gek van vogels, we hebben dan ook veel vogelbeelden in de tuin staan.” Ze zou graag een speurtocht willen maken, waarbij alle vogels die in de tuin te vinden zijn, door de kinderen gevonden en afgekruist moeten worden.

Familiewortels

De naam Worteltuin heeft niets met tuinieren te maken, wat sommige mensen volgens Van Geest wel denken. “Het gaat echt om de familiewortels. Dat de ouder en het kind samen zijn en de wortels van de stamboom weer gaan groeien. Hier kunnen ze hun wortels vinden.”

Een simpele maar veelzeggende naam

De Worteltuin heeft de naam Kalibu gekregen. Dit is afkomstig uit een Afrikaanse taal en betekent welkom. “Wij hebben zelf vier jaar in Afrika gewoond en gewerkt. Als we een rondje liepen langs huizen waar we mensen kenden, zeiden ze ‘kalibu’ en dan mochten wij aanschuiven voor een hapje, een drankje of een praatje.” Van Geest vindt dit een hele mooie uitnodiging. “Het is simpel, maar zo veelzeggend.”

Bezoek

Van Geest hoopt dat kinderen door te spelen makkelijker het gesprek met de ouder aan kunnen gaan. “In een buitenomgeving praat het toch heel anders dan in een kantoortje.”

De worteltuin is gratis te bezoeken, wel moet er van te voren een afspraak worden gemaakt. Hier kan voor gebeld worden, maar ook jeugdzorg of andere zorgdragende organisaties kunnen dit regelen.