Zevenbergen

Festival ZevenPop komt terug: professionelere bands, maar nog net zo regionaal

Het bestuur van ZevenPop met v.l.n.r. Martijn van der Maden, Joris van Amelsvoort, Salem Yahiaoui, Benjamin Hopmans en Mario Mensen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het muziekfestival ZevenPop komt terug naar Zevenbergen. Het moet een echte festivalsfeer krijgen, zoals bij Lowlands of Pinkpop. Maar dan natuurlijk wel wat bescheidener. Het begon met een wild idee, een goed voornemen: “ik moet een festival oprichten!” En het is gelukt, op zaterdag 3 juni is het zo ver.

In de jaren 80 was ZevenPop een bekend festival waar vooral Zevenbergse coverbandjes optraden. Maar de naam werkt. Dus die is gebleven, toen een groep vrienden besloot een nieuw festival te organiseren. Maar de bands die op zaterdag 3 juni optreden, zijn niet langer coverbandjes die voor hun lol meededen. Dit keer zijn het professionele muzikanten. Toch hebben zeven van de tien wortels of connecties met Zevenbergen.

De pulploods is nu nog een opslag voor graan en wordt voor ons leeggemaakt

ZevenPop is op het terrein van de oude suikerfabriek in Zevenbergen. Een plek met een industriële sfeer, lekker stoer. Het festival is voor een deel buiten en een deel binnen. “Het ketelhuis is al in gebruik door anderen. Maar wij mogen in de oude pulphal,” vertelt Benjamin Hopmans. Hij is bestuurslid van ZevenPop en de man die alles heeft aangeslingerd.

Het bestuur wil een echte festivalsfeer op ZevenPop. “Op het buitenterrein komt het hoofdpodium met allemaal barretjes,” beschrijft Hopmans. “De pulploods is nu nog een opslag voor graan en wordt voor ons leeggemaakt. Daar komt nog een podium, de pulpstage.” De optredens worden steeds afgewisseld op de twee podia. Dat geeft de muzikanten tijd om op te bouwen en af te breken.

Heel breed, zodat mensen lekker kunnen dansen

Toch is er buiten altijd muziek te beleven, ook als de band naar binnen gaat. Want op het buitenterrein brengen dan twee dj’s de boel in beweging met een silent disco. Iedereen die wil genieten van hun muziek, kan een koptelefoon opzetten. De twee Zevenbergse dj’s draaien tegelijkertijd: DJ Goose en Beats for Breakfast. Het publiek kan zelf kiezen wie ze willen horen.

“De koptelefoon heeft een gekleurd licht, dus je kunt zien naar wie ze luisteren,” vertelt Hopmans. “Als je naast je iemand helemaal los ziet gaan, maar op andere muziek, dan kun je switchen. En als je ‘t toch niets vindt, dan switch je terug.” De dj’s brengen op die manier ook een extra muzieksmaak op het festival, want ze draaien vooral house en dance. “Maar wel heel breed, zodat mensen lekker kunnen dansen.”

Lekker eten en drinken, met leuke mensen zijn en ondertussen naar muziek luisteren

Als mensen van het ene podium naar het andere lopen, komen ze langs de terrassen en foodtrucks. “Het is echt een festivalgevoel. Lekker eten en drinken, met leuke mensen zijn en ondertussen naar muziek luisteren,” ziet Hopmans voor zich. “Dat zie je op festivals als Lowlands en Pinkpop ook, dat er voor ieder wat wils is. Er staan mensen met hun buik tegen het podium gedrukt, omdat ze de muziek willen beleven. En verderop liggen mensen op het gras lekker te chillen met muziek op de achtergrond. Die sfeer willen wij ook. Maar dan kleiner.”

ZevenPop heeft plek voor 2.000 mensen en hoopt dat die ook allemaal komen. “Het gaat goed met de kaartjes. Vooral de vroegboekkaartjes, die wat goedkoper waren. Die waren binnen vier weken uitverkocht,” concludeert Hopmans tevreden. “Als de kaarten op 3 juni nog niet uitverkocht zijn, dan gaan we ze langs de deur verkopen,” lacht hij. “Als we quitte spelen zijn we superblij en is het doel bereikt.”

Het zijn geen kleine bands die wij ingehuurd hebben

De bestuursleden krijgen nu al enthousiaste reacties als ze door het dorp lopen. “Mensen vinden het leuk dat ZevenPop weer terug komt. Die hebben dat vroeger bezocht of er zelf in een bandje gespeeld. Dat zijn nu 50-ers. Die kennen het nog. Maar alleen de naam is hetzelfde,” vertelt Hopmans. “Toen was het in een circustent, de muzikanten waren geen professionals, het was kleinschalig. Wij hebben bands die het als baan doen. Het zijn geen kleine bands die wij ingehuurd hebben.”

Van de tien bands of artiesten die op ZevenPop optreden, hebben er zeven een directe connectie met de regio. “We hebben een rapper uit Zevenbergen, Dave Budha. En één van de bandleden van Rosemary’s Sons komt er vandaan. Rockford komt uit Klundert. Leo Blokhuis is in Zevenbergen geboren. En ook Certain Animals heeft een bandlid dat uit Zevenbergen komt,” somt Hopmans uit het blote hoofd op. “En daarmee hebben we van dance tot rap tot rock tot pop.”

Alle leeftijden kunnen snuffelen aan verschillende muziekstijlen en het festivalgevoel

ZevenPop is op zaterdag 3 juni van 14.00 uur tot 24.00 uur. De oude suikerfabriek ligt aan de Blokweg 15 in Zevenbergen Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Maar die kaarten zijn al op. De kaarten voor jeugd van 12 tot 18 kosten 12,50 eur0 en de volwassenen betalen 29,50 euro. Je kunt kaarten bestellen op de website van ZevenPop. “We gunnen kinderen en jongeren ook een leuk uitje, dat ze zich niet buitengesloten voelen. En dat je ook met je gezin kun komen,” vertelt Hopmans. “Zodat alle leeftijden kunnen snuffelen aan verschillende muziekstijlen en het festivalgevoel.”

Lees ook: Familiefestival Op De T strijkt voor elfde keer neer in Bergen op Zoom Lees ook: Foodtruckfestival Appeltje Eitje in Urban Sports Park, Vrouwenhof te duur Lees ook: Muzikanten leren elkaar kennen via WhatsAppgroep, en organiseren nu een festival