Etten-Leur

Geen pakketpunten meer aan huis in Etten-Leur vanwege overlast

Etten-Leur verbiedt pakketpunten aan huis (foto: ANP/Omroep Brabant).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Pakketpunten aan huis zijn in Etten-Leur vanaf januari niet meer toegestaan. Tot nu toe werden dit soort punten nog gedoogd. Die zitten dan in woonwijken, waar mensen hun pakketjes kunnen laten bezorgen om ze er vervolgens op een later moment af te halen. Maar de gemeente laat weten dat exploitanten van zo’n punt binnenkort bericht ontvangen ‘dat ze hun activiteiten moeten beëindigen’. Omwonenden klagen over overlast.

Voor zover bekend is de gemeente Etten-Leur de eerste gemeente in de provincie Noord-Brabant die dit soort thuis-pakketpunten verbiedt. Volgens het bestemmingsplan is het in Etten-Leur al niet toegestaan om een afhaalpunt voor pakketjes aan huis te hebben, maar het verbod werd tot nu toe niet gehandhaafd.

Met dit handhaven wacht de gemeente tot er een alternatief is voor de pakketpunten aan huis, meldt Omroep Brabant. Dit zijn zogenoemde pakketkasten die op vijf plekken verspreid over de gemeente komen te staan. Deze worden in de loop van november geplaatst en vervolgens gaat de gemeente vanaf januari controleren of exploitanten van pakketpunten aan huis zich houden aan het verbod.

Bij een pakketkast kunnen mensen met een code die ze toegestuurd krijgen hun pakketje ophalen op een moment dat het hen uitkomt.

Klachten wijkbewoners

Een en ander blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Leefbaar Etten-Leur over de kwestie. De partij kaartte klachten van wijkbewoners over overlast door afhaalpunten aan huis al in mei aan.

Begin september vroeg de partij het college opnieuw om de problemen op te lossen. Overlast zou volgens gemeenteraadslid Clasien de Regt alleen maar zijn toegenomen. Zo kreeg zij over één pakketpunt een melding dat er dagelijks zeventig pakketjes worden afgehaald. “En dan hebben we het nog niet over de busjes die heel de dag af en aan rijden”, zo lieten omwonenden haar weten.

Dubbel gevoel bij verbod

De Regt zegt het ‘ergens dubbel te vinden’ dat de pakketpunten aan huis in Etten-Leur nu verdwijnen. “De mensen die zo’n punt hebben, doen het niet echt voor het geld. Er zit ook een sociaal aspect aan. Dat verdwijnt nu helaas ook”, zegt ze. Wat haar betreft had de gemeente veel eerder maatregelen moeten en kunnen nemen om de overlast te beperken. “Bijvoorbeeld door het aantal dagen of uren dat zo’n pakketpunt open mag zijn te beperken”, legt ze uit. “Ze hebben het veel te lang op zijn beloop gelaten.”

Of de pakketkasten een succes worden, betwijfelt ze. “Ik hoor dat ze nogal fraudegevoelig zijn. Daarbij voorzie ik problemen richting oud en nieuw als het gaat om vuurwerk.” Ze denkt dan ook dat populariteit van afhaalpunten bij winkels zal toenemen.