Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur verkoopt Van Goghkerk

Het Raadhuisplein in Etten Leur met het gemeentehuis en rechts de Van Gogh Kerk | Foto: Hollandfoto.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De plannen lagen er al langer, maar nu is eindelijk de kogel door de kerk. De Van Goghkerk in Etten-Leur is verkocht. Van Gogh Sites NV, een organisatie die zich inzet voor het behoud en ontwikkelen van erfgoed, heeft de kerk met behulp van de provincie Noord-Brabant kunnen kopen.

In december 2021 gaf de gemeenteraad middels een motie al opdracht aan het college om de kerk en het Oude Raadhuis te verkopen. Eén van de voorwaarden van de verkoop was het behoud van de uitstraling en het uiterlijk. Het voorstel redde het echter niet vanwege financiële redenen.

Bijna anderhalf jaar verder vond er een nieuw overleg plaats tussen de gemeente Etten-Leur den de provincie Noord-Brabant. De provincie vroeg toen aandacht voor de verkoop van de kerk aan Van Gogh Sites NV. In een nieuw voorstel staat dat de NV de kerk en kosterwoning alsnog wil kopen, voor de Vincent van Gogh experience. De provincie betaalt hieraan mee. En dus gaat is de koop dit keer wel doorgegaan.

Van Gogh in Etten-Leur

De vader van Vincent van Gogh was van 1875 tot 1882 dominee in de voormalig Nederlands Hervormde kerk, ook wel de Van Goghkerk. De familie Van Gogh woonde in die periode dus in Etten-Leur. Vincent was toen 28, en kreeg in 1881 zijn eerste atelier. Het was ook in Etten-Leur dat hij zich voor het eerst registreerde als kunstenaar.