Halderberge

Gemeente Halderberge wint het NK Tegelwippen 2023

De gemeente heeft de Gouden Schep gewonnen | foto: gemeente Halderberge

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is de gemeente Halderberge gelukt: ze heeft de meeste tegels gewipt en wint daarmee het NK Tegelwippen 2023. Afgelopen maart maakte wethouder Thomas Melisse al bekend dat hij alles op alles wilde zetten om de wedstrijd te winnen. Er zijn sindsdien bijna 13-duizend tegels gewipt.

“Ik ben super trots op deze winst”, reageert wethouder Melisse. “En ik bedank onze inwoners voor hun bijdrage hieraan. Als gemeente hebben we zelf ook op veel locaties vergroend.” Per duizend inwoners zijn er ruim 4250 tegels gewipt de afgelopen maanden. “En ook al is de wedstrijd nu afgelopen, we gaan gewoon door met het wippen van tegels en andere maatregelen tegen het veranderende klimaat.”

Het NK Tegelwippen wordt namelijk niet zomaar georganiseerd. Het doel van de wedstrijd is dat Nederland groener wordt, er meer biodiversiteit komt en dat ons land beter bestand wordt tegen extreme weersomstandigheden die door het veranderende klimaat ontstaan.

Andere gemeentes

Er deden dit jaar 179 gemeentes mee aan het NK Tegelwippen, samen hebben zij bijna 9 miljoen tegels gewipt. Dat gebeurde in drie categorieën: Groot (meer dan 100-duizend inwoners) is gewonnen door Arnhem, Middel (50-duizend tot 100-duizend inwoners) is gewonnen door Arnhem en Halderberge is de winnaar van categorie Klein (tot 50-duizend inwoners).

Tijdens de start van het NK Tegelwippen daagde wethouder Melisse de gemeente Etten-Leur uit om ook mee te doen. Daar heeft Etten-Leur gehoor aangegeven, en ze stond zelfs lange tijd bovenaan. Uiteindelijk is Etten-Leur op de vijfde plaats geëindigd met 60823 tegels. Woensdrecht staat op de 39e plaats met 3700 tegels.

Gouden schep

Halderberge wint de ‘gouden schep’. “Een mooie bevestiging dat we onze gemeente in 2023 als beste hebben vergroend”, vervolgt Melisse. De schep krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis.

Lees ook: Halderberge gaat groener kleuren: ‘Wippen is belangrijker dan winnen, of toch andersom?’ Lees ook: Etten-Leur gaat voor de winst met NK Tegelwippen Lees ook: NK Tegelwippen: ‘Hoe we ook scoren, de stad wint in leefbaarheid’