Bergen op Zoom

Gemeente wil LPS-KOM met kort geding dwingen tot vertrek uit Brede School

Foto: Petra Koenders / Gemeente Bergen op Zoom

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom en de Louis Porquinstichting (LPS) staan lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente verwijt LPS-KOM, de kinderopvang van LPS, woordbreuk en wil via een kort geding de organisatie dwingen om de aangekondigde huuropzegging van de Brede School in Borgvliet na te komen. “Gesprekken hebben tot niets geleid, we zijn ook niet blij met deze stap maar kunnen niet anders”, zegt wethouder Petra Koenders donderdagmiddag in een persgesprek. LPS was niet bij de persmeeting vertegenwoordigd. Vicevoorzitter Els Kooijmans van LPS reageert verbaasd: “Wij zijn mede-eigenaar van het pand.” Van het persgesprek weet ze niets af. Kooijmans zegt het te betreuren dat het college er éénzijdig voor kiest om “alles in de media te gooien.”

Uitgebreide gesprekken

Wethouder Koenders vindt dat LPS-KOM snel moet vertrekken om ruimte te bieden aan de groeiende basisschool De Zeeridder, een zogeheten vrijeschool van scholenkoepel Abbo. Volgens Koenders zou LPS-KOM het vertrek mondeling hebben bevestigd en zou de gemeente in gesprek zijn met een andere, commerciële kinderopvangorganisatie. Kooijmans benadrukt echter dat LPS-KOM niet van plan is te vertrekken uit de Brede School. “We hebben uitgebreide gesprekken gevoerd en de gemeente is heel goed op de hoogte van ons standpunt.”

Alternatief binnen gebouw

De gesprekken over een alternatieve ruimte binnen het schoolgebouw zijn zelfs nog gaande, aldus de vicevoorzitter van LPS. De ruimten voor kinderopvang zijn op de begane grond. Daar zijn ook de klassen van de Zeeridder gevestigd én de groepen van de al langer bestaande LPS-basisschool Het Palet. De Zeeridder wil uitbreiden met lesruimtes voor de hoogste klassen waarvoor na de zomervakantie de lessen al beginnen.

Eenzijdig beeld

Volgens Kooijmans schetst de gemeente met de persverklaring een “eenzijdig beeld” van de situatie. Ze wil niet inhoudelijk reageren op het aangekondigde kort geding. “Wij willen niet de route van de gemeente volgen”, is het enige dat ze daarover kwijt wil. Wat ze wél wil zeggen, is: “LPS-KOM blijft in de Brede School Borgvliet. Wij zullen er alles aan doen om de continuïteit van de opvang te waarborgen, met zekerheid voor de kinderen én voor de ouders.”

Datum niet bekend

Het is volgens de wethouder nog niet bekend wanneer het kort geding op de rol staat bij het Kantongerecht. Volgens Koenders zou het bestuur van LPS-KOM dinsdag 6 juli ‘s om kwart voor zes ‘s avonds op de hoogte zijn gesteld van de gerechtelijke stappen.