Hoogerheide

Gemeente Woensdrecht deelt vallen voor Aziatische hoornaar uit

Wethouder Jeffrey van Agtmaal met een lokval voor de Aziatische hoornaar (foto: gemeente Woensdrecht)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Aziatische hoornaar is een insect dat sinds een aantal jaren in Nederland rondvliegt. Het is een soort grote wesp die veel insecten eet die zorgen voor de bestuiving van gewassen, bijvoorbeeld honingbijen en hommels. Omdat de Aziatische hoornaar steeds vaker voorkomt, deelt de gemeente Woensdrecht speciale vallen uit om de jonge koninginnen te vangen.

In april en mei worden de jonge koninginnen die overwinterd hebben wakker. Nadat ze zijn aangesterkt, bouwen ze hun eerste nest. Dit zijn kleine nesten, die in het begin zo groot zijn als een pingpongbal. In de zomer zijn deze nesten te klein, omdat het volkje hoornaars intussen is gegroeid. Ze gaan dan een groter nest bouwen, die wel zo groot kan worden als een skippybal.

Door vroegtijdig de koninginnen te vangen voordat ze aan de bouw van deze nesten beginnen, kan overlast voorkomen worden. Daarom deelt de gemeente deze speciale vallen uit. “Met deze selectieve vallen zorgen we er samen voor dat er minder nesten gebouwd gaan worden, en dat we de biodiversiteit in onze mooie gemeente beschermen”, verklaart wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Wie zo’n val wil, kan zich opgeven via deze link. Meer informatie over de Aziatische hoornaar en de val is te vinden op de website van de gemeente.