Etten-Leur

Gevaarlijke situatie op de Leur: ‘Met scooter en al reed de persoon naar beneden’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Een gevaarlijke situatie doet zich voor in de Havenkom van de Leur. Al jarenlang ligt in de Havenkom een verlaagde vlonder met trappen. Boten kunnen hier aanmeren, vissers genieten er vaak van de hengelsport en in november zet Sinterklaas hier voet op Etten-Leurse bodem. Maar naast de vlonder ligt een fiets-/looppad, en wie hier niet oplet kan zomaar eens de verkeerde afslag nemen.

“Het is écht gevaarlijk”, benadrukt Edgar de Jager, fractievoorzitter van VVD Etten-Leur. Vaker zag de lokale politicus het al fout gaan. “Minimaal vijf incidenten zijn bekend.” Het eerste ongeluk dat hij ziet gebeuren was in 2019. “Er kwam een scooter vanaf het Van Bergenplein, richting de zwaaikom en die pakt de verkeerde kant van de lantaarnpaal. Met volle snelheid rijdt hij de trap af en klapt de persoon op de vlonder.”

De Jager maakt melding bij de gemeente, maar die zien het in eerste instantie als een incident. Vervolgens gaat het nóg een aantal keer flink mis, daarom blijft de fractievoorzitter meldingen maken.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De Havenkom met vlonder op de Leur.

Om de situatie veiliger te maken besluit de gemeente Etten-Leur een gele streep boven en onder op de trap te plaatsen. Voor De Jager is dit niet genoeg. “De ongelukken vinden in de avonduren plaats, wanneer het donker is. Dan zie je de gele streep niet goed”, meent hij.

Voor ouderen is het helemaal onveilig.

Inwoners van de Leur sluiten zich aan bij De Jager. Een vrouw die vanuit haar woning op de vlonder uitkijkt, heeft het ook al vaker fout zien gaan. “Zowel voor jong als oud gaat het fout. Als het bij jongeren gebeurt is dit supervervelend, maar die staan over het algemeen weer snel op. Voor ouderen is het helemaal onveilig”, meent ze. Een tijd geleden heeft de dame nog een ouder persoon geholpen die ook de verkeerde afslag had genomen.

Er moet een oplossing komen.

De Jager uitte onlangs opnieuw zijn zorgen, en kreeg reactie van wethouder Jean-Pierre Schouw. “We willen de situatie opnieuw beoordelen en analyseren wat daar precies speelt. Aan de hand daarvan kunnen we beoordelen of en zo ja welke maatregelen nodig zijn”, aldus de wethouder.

“Er moet snel gehandeld worden. Iedere avond kan er wederom iemand naar beneden vallen”, vervolgt hij. In zijn ogen zijn dit een drietal hekjes in dezelfde stijl als de rest van de omheining langs de Leurse haven. “Op deze manier zal het duidelijker én veiliger zijn. En kan Sinterklaas er in november alsnog netjes langs”, besluit hij.