West-Brabant

Groeiend tekort aan personeel in kinderopvang houdt ouders weg uit andere banen

Foto: Unsplash - Gautam Arora

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Er zijn in West-Brabant veel te weinig pedagogische medewerkers voor de kinderopvang. Begin dit jaar waren er in deze regio al ruim 200 vacatures. In heel Brabant waren er ruim 700 banen voor pedagogisch medewerkers. En uitkeringsinstituut UWV verwacht dat er de komende jaren nog meer kinderopvang nodig zal zijn. Daarom kijkt de instantie naar creatieve oplossingen om de kinderopvang op peil te houden.

Het UWV maakt zich zorgen over het personeelstekort in de kinderopvang. Want sommige ouders werken nu minder dan ze zouden willen, omdat ze hun kind niet naar een opvang kunnen brengen. Problemen in de kinderopvang zorgen dus uiteindelijk ook voor problemen in andere bedrijfstakken. Want die zitten ook te springen om personeel.

Mensen laten overstappen uit andere beroepen

Creatieve oplossingen moeten meer mensen enthousiast maken voor een baan in de kinderopvang. “UWV helpt werkgevers daarom bij het aanpakken van hun personeelstekorten door middel van zij-instroom,” aldus het instituut. Zij-instroom betekent dat mensen vanuit een ander beroep overstappen naar de kinderopvang. Vaak zijn dat mensen die werken als activiteiten- of groepgsbegeleider. Maar ook verkopers, horecapersoneel en receptionisten maken deze overstappen.

Kober kinderopvang heeft in West-Brabant meegedaan aan zij-instroom via het UWV. “In totaal zijn 80 zij-instromers bij Kober begonnen als groepshulp, een nieuwe functie die is ontwikkeld om pedagogisch medewerkers te ondersteunen. Daardoor daalt de werkdruk en het ziekteverzuim van deze pedagogisch medewerkers. Bovendien krijgen de groepshulpen de kans om zelf door te groeien tot pedagogisch medewerker,” legt het UWV uit.

Werkdruk zorgt voor uitvallers

De werkdruk en het hoge ziekteverzuim in de kinderopvang is een belangrijke reden voor het personeelstekort. En dat is een neerwaartse spiraal: “Door de tekorten neemt de werkdruk toe, stijgt het ziekteverzuim verder en daalt de werktevredenheid onder medewerkers. Het risico dat pedagogisch medewerkers de sector verlaten neemt toe,” vreest het UWV.

Dat zou steeds minder personeel betekenen, terwijl de vraag naar kinderopvang waarschijnlijk alleen maar groter wordt. “Dit komt enerzijds door een verwachte toename van het aantal geboortes en anderzijds door de plannen om kinderopvang over een aantal jaar nagenoeg volledig te vergoeden voor werkende ouders.”

Contracten proberen met minder uren per week

Daarom zoekt het UWV naar meerdere oplossingen. De kinderopvang zou bijvoorbeeld deeltijdcontracten kunnen geven voor minder uren. Nu zijn het contracten van gemiddeld 25 uur per week. Maar dat kan natuurlijk lager. Iemand die al ergens anders in deeltijd werkt, kan hierdoor makkelijker ook nog wat uren per week in een kinderopvang werken. Het UWV wil deze deeltijders en de zij-instromers ook graag begeleiden om de balans tussen werk en privé goed te houden.

Lees ook: Personeelstekort bij café/zalen Donkenhof in Wouw: ‘Nog nooit zoiets meegemaakt’ Lees ook: Personeelstekort teistert ook de afdeling Vergunningen van de gemeente Roosendaal Lees ook: Miljoenenoverschot geen reden tot Bergs feestje: vooral zorg om enorm personeelstekort Lees ook: Vliegtuigschool Hoogerheide decor voor banenbeurs: ‘Het personeelstekort in onze branche is nijpend’