Halsteren

Halsterse huurder lijkt strijd met Stadlander te winnen

Het spandoek in de Halsterse Bernhardstraat. (foto: Kees de Brouwer)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Al jaren is Kees de Brouwer bezig om Stadlander te overtuigen van het feit dat er van alles niet deugt aan zijn huurwoning. Lang werden de problemen niet serieus genomen en grotendeels zelfs genegeerd. Hij liet het er niet bij zitten en ging de strijd aan. Onlangs is hij alsnog in het gelijk gesteld en dat gaat de wooncorporatie geld kosten.

In maart 2021 ging onze ombudsman naar de Halsterse Bernhardstraat omdat Kees contact met ons had gezocht. Daar waren op onze uitnodiging ook twee mensen van Stadlander aanwezig. We kregen er van de Halsternaar uitgebreid uitleg over de vele vochtproblemen die er speelden in en om zijn huis. Die waren vooral zichtbaar door de nodige schimmelvorming, in bijna alle ruimten en zowel boven als beneden.

Ventileren is geen toverwoord

Volgens de wooncorporatie kwam het vooral doordat er niet of te weinig werd geventileerd. Kees bestreed dat en vertelde dat juist heel veel te doen, maar echt geloofd werd ie niet. Inmiddels weten we dat ventileren altijd en bij iedereen wordt genoemd als reden voor vochtproblemen. Veel mensen voelen zich alleen al hierdoor niet meer serieus genomen want nogal eens is er echt meer aan de hand. Zo ook in het huis aan de Bernhardstraat. En niet alleen in dit pand, met de woningen ernaast is het al net zo slecht gesteld.

Kort na ons bezoek aan het huis van Kees besloot de wooncorporatie een bedrijf in te schakelen dat de vochtproblemen in kaart moest brengen. Die zijn in het toen opgestelde verslag maar deels terug te vinden en de eraan gekoppelde adviezen zijn ook niet allemaal opgevolgd. De meest ingrijpende aanpassing, namelijk isolatie, is terzijde gelegd door Stadlander. De organisatie wil eerst bepalen of ze de woningen daar gaan renoveren dan wel slopen en daar is een half jaar later nog altijd niets over bekend.

Veel meer problemen

In tegenstelling tot de buren liet Kees het er niet bij zitten. Hij hield niet alleen contact met onze ombudsman maar ging ook in protest. Op 12 augustus stond hij met een groot spandoek voor de deur van wooncorporatie Stadlander om zijn ongenoegen te laten blijken. Daarnaast nam hij een jurist in de arm en werd de landelijke Huurcommissie ingeschakeld. Die is poolshoogte komen nemen en kwam met een rapport waarin de nodige niet opgeloste klachten zijn opgesomd. Van optrekkend vocht in muren tot het ontbreken van verwarming en ventilatie in een toiletruimte, van ventilatiekanalen die niet werken tot een watermeter die zorgt voor verergering van schimmelvorming in een opbergruimte. Bovendien bleek dat er te véél werd geventileerd, waardoor in koudere periodes binnen juist condens binnen kon ontstaan. Zo goed is dat standaard ventilatie-advies dus niet altijd.

Fikse huurkorting

Het nieuwe opgestelde rapport, dat mede ontstond op aandringen van de jurist die Kees in de arm nam, liegt er niet om. De Huurcommissie heeft aan Stadlander opgelegd dat de huurprijs met veertig procent verlaagd moet worden. Deels zelfs met terugwerkende kracht. Pas als de problemen allemaal verholpen zijn mag weer de normale huur worden gevraagd. Kees is blij met die uitkomst, meldt hij. Al is ie pas écht gerust als de vochtproblemen werkelijk zijn verholpen en hij met zijn gezin weer veilig en gezond kan wonen.

Heb jij ook een onderwerp voor onze ombudsman? Mail dan naar: [email protected]