Etten-Leur

Havenfeesten op de Leur zorgen voor verbinding onder de inwoners

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Aankomend weekend vinden de Havenfeesten plaats in de Leur. Het evenement is inmiddels een begrip in Etten-Leur en wordt dit jaar voor de 33ste keer gehouden. Het hele pinksterweekend zijn er allerlei activiteiten en festiviteiten rondom de haven te beleven.

“Ik kan mezelf geen pinksterweekend meer voorstellen zonder de Leurse Havenfeesten”, meent organisator Arjen Klep. Hoeveel jaar hij het evenement al organiseert weet hij niet meer precies, maar het is in ieder geval al lang.

De samenhorigheid is ontzettend mooi om te zien.

Met veel liefde en plezier werken de leden en vrijwilligers van de Adriaan van Bergen Stichting en een hoop andere partijen, waaronder bijvoorbeeld de vrijwilligers van Molen de Lelie, aan het evenement. “De samenhorigheid is ontzettend mooi om te zien”, vindt molenaar Fer van Bergen.

Het hele weekend stelt Fer samen met zijn medemolenaars de molen open voor bezoek. “De zaterdag is ontzettend leuk, die staat dan ook in het teken van de oude ambachten. Daar past de molen natuurlijk ontzettend goed bij.” Tijdens deze dag is te zien hoe er meel gemalen wordt.

Ook is er zaterdag een terras geopend, waar mensen heerlijk kunnen genieten van een kopje koffie met de échte Bossche bollen. Verder staat de zaterdag in het teken van de gezinsdag, de badeendenrace en een tentoonstelling in het Trouwkerkje.

Zondag staan er zo’n tweehonderd kramen.

Zondag is volgens voorzitter Klep één van de hoogtepunten. Dat is de dag van de jaarmarkt. “Er staan er zo’n tweehonderd kramen”, laat Peter Meesters weten, die verantwoordelijk is voor de jaarmarkt. Er is dan van alles te koop. “Het varieert van drogisterij artikelen, speelgoed, lederwaren, kleding en eetkramen.”

De zondag wordt vervolgens afgesloten in het Schipperskwartier met optredens van Tommy Lips, Jeroen van Zelst en de Etten-Leurse Married at first sight-ster Jeffey Hanemaaijer. Om vervolgens het weekend sportief af te sluiten kan er deelgenomen worden aan de Lelieloop: een hardloopevenement, waar deelnemers door Molen de Lelie lopen.

Ik vind het mooi om te zien hoe we dit ieder jaar weer met zijn allen voor elkaar weten te krijgen.

Organisator Arjen Klep kijkt ontzettend uit naar het weekend. “Als ik dit zo allemaal zie dan maakt mij dat ontzettend trots. Ik vind het mooi om te zien hoe we dit ieder jaar weer met zijn allen voor elkaar weten te krijgen.”

De Leurse Havenfeesten zijn te bezoeken van vrijdag 17 mei tot en met 19 mei. Maandag 20 mei vindt de Lelieloop plaats. Het programma vind je hier.

Havenfeesten in opbouw
Stilte voor de storm.