West-Brabant

Heinenoordtunnel vier weken dicht, afsluiting A29 begint zaterdag

De Heinenoordtunnel in de A29 bij Barendrecht (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rijkswaterstaat gaat vanaf zaterdag werken aan de Heinenoordtunnel in de A29 bij Barendrecht. De tunnel gaat daarom de hele maand augustus dicht. Verkeer van en naar West-Brabant moet omrijden en zal dus langer onderweg zijn. De Heinenoordtunnel gaat zaterdag om 01.00 uur dicht in de richting van Bergen op Zoom naar Rotterdam. De andere rijrichting is nog open tot maandag 01.00 uur. Daarna is de Heinenoordtunnel in beide richtingen dicht. Alleen fietsers en bromfietsers kunnen er dan nog langs.

Na wekenlange werkzaamheden aan de Haringvlietbrug, is het nu de beurt aan de Heinenoordtunnel. Voorlopig blijft er dus overlast voor het verkeer op de A29. De Haringvlietbrug gaat vrijdag om 23.00 uur weer open voor al het verkeer. Maar ook daar is het werk nog niet klaar. Daarom gaat de Haringvlietbrug in september nog een paar nachten en een weekend dicht. En vanaf dit weekend beginnen de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel bij Barendrecht.

Tot meer dan een uur langer onderweg

” De extra reistijd kan, zeker in de spits, oplopen tot meer dan een uur,” waarschuwt Rijkswaterstaat. En dan is het nu nog zomervakantie. “Houd er rekening mee dat in de laatste 2 weken van augustus de schoolvakanties in de regio midden voorbij zijn, maar de tunnel nog steeds dicht is.” En ook het werk aan de Heinenoordtunnel is na augustus nog niet klaar. De weg wordt dit jaar en volgend jaar nog een paar keer afgesloten in de weekends. Op de website van Rijkswaterstaat staat de planning van de werkzaamheden.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om alternatieven te bedenken. “Kijk of het bijvoorbeeld mogelijk is om thuis te werken of om te reizen met het openbaar vervoer of met de fiets. Als u met de auto reist, reis dan zoveel mogelijk samen en buiten de spits.” De ov-bussen blijven wel rijden, want die mogen gebruik maken van de tunnelbuis waar normaal het landbouwverkeer rijdt. Ook de fietsbuis blijft open, dus brommers en fietsers hebben geen last van de afsluiting. Voor hen zijn er ook nog de gratis veerponten.

Omleidingen in beide richtingen

Als je toch over de weg moet reizen tussen Bergen op Zoom en Rotterdam, dan zijn er omleidingen. Verkeer in de richting van Bergen op Zoom kunnen rijden via de snelwegen A15, A16 en A117. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard gaat via de N217, of via de A16, A17 en A59. Richting Goeree-Overflakkee kun je via de A15 en N57.

In de richting Rotterdam is de omleiding over de A17, A16 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard kan rijden via de N217 en A16, of naar het zuiden via de A29, A17 en A16. Als je normaal via de N59 van of naar Goeree-Overflakkee rijdt, word je nu omgeleid via de N215 en de N57, of via de N257, A4, A59, A17 en A16. Als de Heinenoordtunnel of de Haringvlietbrug afgesloten is, dan is de Kiltunnel gratis. Normaal moet je daar tol betalen.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Omleidingen bij afsluiting Heinenoordtunnel (afbeelding: Rijkswaterstaat)

Ook N59 tussen Den Bommel en Hellegatsplein dicht

De provincie Zuid-Holland grijpt de afsluiting van de Heinenoordtunnel aan om te werken aan de N59. Daarom is in augustus ook de N59 dicht tussen knooppunt Hellegatsplein (A29) en Den Bommel. De weg wordt breder gemaakt en krijgt een vangrail tussen de weghelften. “Er is bewust voor gekozen om de N59 en de Heinenoordtunnel tegelijk af te sluiten,” legt Rijkswaterstaat uit. “Vanwege de afsluiting van de Heinenoordtunnel wordt het verkeer al omgeleid en maakt er minder verkeer gebruik maken van de N59. Door het combineren van werkzaamheden is er maar één periode van hinder.”

Op de website van Rijkswaterstaat staat een projectpagina van de Heinenoordtunnel. Daarop staat alle informatie over de werkzaamheden. “Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen,” aldus Rijkswaterstaat. De Heinenoordtunnel is vanaf maandag 7 augustus 01.00 uur in beide richtingen dicht. De tunnel in de A29 gaat weer open op vrijdag 1 september om 05.00 uur.

Lees ook: Plan tegen sluipverkeer Zevenbergschen Hoek: “gedrag is het grootste probleem” Lees ook: Gratis veerboot voor fietsers en voetgangers als Haringvlietbrug afgesloten is Lees ook: Haringvlietbrug gaat acht weken dicht: ‘Een enorme operatie’