Bergen op Zoom

Heroes voor Heroes stopt: tiende spinning-evenement tegen kanker wordt de laatste

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De tiende editie van Heroes for Heroes in Bergen op Zoom is meteen ook de laatste. De fietsmarathon op spinning-bikes haalt op zaterdag 14 januari voor de laatste keer geld op voor mensen met kanker. Het is niet gelukt nieuwe bestuursleden te vinden om het evenement over te nemen. Daarnaast is het ook steeds lastiger om genoeg spinning-bikes te vinden. Het bestuur vindt het daarom een natuurlijk moment om ruimte te maken voor nieuwe evenementen.

Opzwepende muziek, snel ronddraaiende benen en lachende gezichten waar het zweet van afdroop. De mensen die de afgelopen jaren meededen aan Heroes for Heroes hebben zich letterlijk in het zweet gewerkt om geld in te zamelen. Het geld gaat steeds naar instanties in de regio die strijden tegen kanker, of die mensen ondersteunen die met kanker te maken hebben. In twaalf jaar tijd heeft Heroes for Heroes meer dan 200.000 euro opgehaald voor die goede doelen.

Computergestuurde fietsen zijn moeilijker te verplaatsen

“Het zal best emotioneel zijn voor sommige mensen,” beseft Toine Klaassen, voorzitter van Heroes for Heroes. “Maar evenementen hebben ook een bepaalde houdbaarheidsdatum. Ook Heroes for Heroes heeft vernieuwing nodig. En daarvoor heb je nieuw bloed nodig.” Dat nieuwe bloed bleek niet te vinden. Dus er is geen vervanging voor bestuursleden die na al die jaren het stokje over willen dragen.

Het gebrek aan bestuursleden is maar een stukje van de puzzel. Want het is ook steeds moeilijker om een zaal vol spinning-bikes te regelen. “Sportscholen gaan steeds vaker over op andere fietsen. Die zijn tegenwoordig computergestuurd. En dus veel lastiger te verplaatsen,” legt Klaassen uit. Dat is ook één van de redenen waarom de goede doelen het evenement niet zelf gaan organiseren. Ze beseffen dat zo’n organisatie te veel werk is om er bij te doen.

Geen Michael Boogerd, wel Steven Rooks

Door de coronacrisis zijn er een paar editie tussenuit gevallen. Maar zaterdag 14 januari is dan toch de tiende keer van Heroes for Heroes. Al is het deze keer zónder oud-wielrenner Michael Boogerd om iedereen aan te moedigen en op te zwepen. “Helaas hebben we net te horen gekregen dat hij een klein fietsincident heeft gehad,” vertelt Klaassen in het tv-programma ZuidWest Sport. “Hij is geopereerd aan z’n enkel, dus hij kan er de 14e januari helaas niet bij zijn.”

Heroes for Heroes heeft een andere oud-wielrenner gevonden om Boogerd te vervangen. “Daarentegen hebben we wel Steven Rooks, die gaat meefietsen tijdens ons evenement,” zegt Klaassen enthousiast. “Dus toch voor veel mensen een bekende wielrenner uit het verleden die bij het evenement aanwezig is.” Rooks stapt om 19.00 uur op de fiets.

Geld naar hospice, Make a Wish en Roparun-team

De opbrengst van de tiende en laatste Heroes for Heroes gaat naar Roparun-team 188 Maak een vuist, Hospice De Markies en Make a Wish. Het evenement is op zaterdag 14 januari in het Cultuurgebouw van scholengemeenschap ‘t Rijks in Bergen op Zoom. De lagere scholen beginnen om 11.00 uur te fietsen. En om 12.00 uur is de start van de cycling marathon voor volwassenen. De voorste rij spinning-bikes is voor de Heroes: de mensen die alle acht uur achter elkaar meefietsen.

Vanaf 20.00 uur is er een afterparty met DJ Kymo. Tijdens dat feest zal Heroes for Heroes bekend maken hoeveel geld er is opgehaald. Op de website van Heroes for Heroes kun je zien op welke manieren je kunt helpen. Bijvoorbeeld door als bezoeker aan te komen moedigen, of door deelnemers te sponsoren. En je kunt jezelf natuurlijk ook aanmelden om mee te fietsen.

Lees ook: Marathon fietsen voor HEROES for HEROES Lees ook: Heroes for Heroes fietst 19.350 euro bij elkaar