Bergen op Zoom

Stadlander zet door met recyclen en geeft bouwmaterialen tweede leven

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Woningcorporatie Stadlander zet al langere tijd in op circulair slopen en renoveren. Dat betekent dat tijdens het slopen of renoveren, oude materialen worden ‘geoogst’ om ergens anders opnieuw als grondstof gebruikt te worden. Dat bevalt zo goed, dat Stadlander een samenwerking is aangegaan met de materialenbank van gebruiktebouwmaterialen.com. Woensdagochtend is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De woningcorporatie is niet onbekend met deze vorm van slopen en renoveren. Zo heeft ZuidWest Update een week geleden al een kijkje mogen nemen bij de circulaire sloop van de Scheldeflat. “Maar de Vijverberg-Zuid en het winkelcentrum De Gentiaan in Gageldonk-West zijn ook op deze manier gesloopt”, vertelt Stadlanderbestuurder Marc van der Steen. “Nu zijn we toe aan de volgende stap.”

Materialen die vrijkomen bij sloop en renovaties biedt Stadlander voortaan aan via de website gebruiktebouwmaterialen.com. “We bouwen jaarlijks zo’n 250 nieuwe woningen, en we renoveren er ongeveer evenveel. Bij die projecten oogsten we veel bouwmaterialen.” Een voorbeeld hiervan is de renovatie aan de Pledajenlaan, waar de 240 appartementen een grote opknapbeurt krijgen als het gaat om onder andere isolatie en duurzaamheid. “Daar worden trespaplaten en kunststof kozijnen verzameld en aangeboden bij gebruiktebouwmaterialen.”

Grondstofmijnen van de toekomst

De samenwerking tussen Stadlander en de materialenbank werkt twee richtingen uit. Stadlander biedt bouwmaterialen aan, maar kan via de materialenbank ook bouwmaterialen verzamelen. Directeur Arie van Liempd van gebruiktebouwmaterialen.com is erg blij met de nieuwe samenwerking. “Het is toch bijzonder als een woningcorporatie zoveel vertrouwen in je heeft. Met de aansluiting van Stadlander in de materialenbank gaan we ervoor zorgen dat afval verandert in waarde. Gebouwen zijn de grondstofmijnen van de toekomst.”

Lees ook: Sloop iconische Scheldeflat is eindelijk begonnen