Bergen op Zoom

Struikrovers redden planten en stuiken in Bergen op Zoom: ‘Een mooi initiatief!’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Meer dan 80 mensen hebben zaterdag zoveel mogelijk groen gered bij de Scheldeflat in Bergen op Zoom tijdens het struikroven. Planten en struiken die anders verloren gaan, krijgen dankzij dit initiatief een tweede leven.

Iris Blom van stichting Struikroven is ontzettend blij met de opkomst. “De reacties zijn heel positief en de mensen zijn blij dat ze hun tuin groener kunnen maken”.

Het struikroven is begonnen in Eindhoven. “Iemand zag daar een gebied wat gesloopt zou worden en alle planten zouden verloren gaan. Ze zijn daar toen de planten gaan redden en hebben die geplaatst in hun eigen tuin. Het gebeurt op hele grote schaal dat panden gesloopt worden en daarmee ook de omliggende beplanting”, vertelt Blom. “Het idee is later uitgebreid naar meerdere plaatsen in Brabant, zo ook in Bergen op Zoom.”

Een tweede leven

De bewoners van de wijk die zaterdagmorgen meedoen met het Struikroven, zijn ontzettend blij met het initiatief. “Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen en ook nog iets mee te nemen”, vertelt een man op leeftijd. Een jonge man is druk bezig met graven. Hij is naar eigen zeggen opzoek naar de perfecte boom. Voor ieder staat er wel wat op het terrein. De mensen vertrekken dan ook met volle tassen, kruiwagens en zelfs winkelwagentjes. Het belangrijkste doel van de dag is dat er zoveel mogelijk planten een tweede leven krijgen in de tuin van de bewoners van de wijk.