Bergen op Zoom

Honderden kinderen zaten voor niets thuis door foutieve coronatest

Stockfoto: Pixabay / Marcos Cola

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er zijn een hoop ouders, kinderen en onderwijzers niet blij in Bergen op Zoom. Vorige week zijn door een testlab dat werkt voor de GGD de nodige fouten gemaakt, waardoor hele klassen naar huis moesten. Kinderen zouden positief getest zijn op corona maar dat bleek helemaal niet te kloppen. En het is blijkbaar niet alleen bij schoolkinderen misgegaan.

Esther Meesters is directeur van Montessorischool Bergen op Zoom. Ze vertelt dat vrijdag de eerste melding binnenkwam van een kind dat positief getest was. In de dagen erna volgden er nog twee. Hoogst ongebruikelijk, vond ze al meteen, zo veel tegelijk. “Je gaat je afvragen wat er gebeurd is waardoor er zo veel besmettingen ineens hebben plaatsgevonden.”

‘Wat is er gaande?’

Al snel ontdekte de directeur dat het niet alleen haar school betrof. Ook op andere locaties en scholen bleken kinderen positief getest te zijn en moesten hele klassen thuisblijven. Ouders maakten al afspraken om hun kroost bij de GGD te laten testen. En het bleef niet bij kinderen, vertelt Meesters; “Het viel me op dat ik ook ineens van volwassenen hoorde dat ze besmet zouden zijn. Ik heb écht nagedacht over wat er toch aan de had was. De Pinksterdagen misschien?”

Totdat ze van ouders vernam dat de GGD inmiddels contact had gezocht met hen. Om te melden dat er een fout was gemaakt. Er was helemaal geen sprake van besmettingen. Ook haar school werd gebeld door de GGD, vertelt Meesters. Er is uitgelegd dat het testlab verkeerde waardes heeft aangehouden, waardoor heel veel tests positief leken maar het dus niet hadden moeten zijn.

Veel onrust

Aan de ene kant is de opluchting groot natuurlijk, bij de Montessorischool. Alle klassen zijn per direct weer welkom. Maar de directeur begrijpt dat het voor een hoop onnodige onrust heeft gezorgd, bij ouders én leerlingen. “Die voelden zich soms schuldig omdat ze dachten dat door hen iedereen in quarantaine zat.” Ze snapt ook heel goed dat het zeker voor werkende ouders heel vervelend kan zijn geweest, maar is daarnaast vooral blij dat de kinderen weer allemaal welkom zijn.

Inmiddels is duidelijk dat er zo’n 250 mensen die in Goes en Bergen op Zoom getest waren, een foutieve uitslag kregen. De GGD was maandagavond niet bereikbaar voor een reactie.