Halsteren

Honderden-toernooi Halsteren: ‘Het is één grote vriendenclub’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Deze week wordt bij café-zaal Tivoli in Halsteren een honderden-toernooi gehouden. Het biljarten met vier ballen ging dinsdag van start en duurt nog tot en met vrijdag. Het inmiddels traditionele toernooi tussen Kerstmis en Nieuwjaar trok dit jaar ongeveer 150 deelnemers.

Voorgaande edities van het Halsterse Honderden-toernooi vonden plaats in café de Roos. Nu dit café zijn deuren heeft gesloten is het toernooi in café-zaal Tivoli. Het toernooi is daar terug van weg geweest, want oorspronkelijk is het daar allemaal begonnen onder leiding van Ton Tielemans.

Het is een gezelligheidstoernooi

Ondertussen verzamelde Tielemans een ploeg van een tiental vrijwilligers om zich heen. De ploeg leidt alles in goede banen, tellen punten, en doen bijna allemaal ook mee aan het vierdaagse toernooi. En hoewel er een enorme wisselbeker te winnen is, gaat het bij dit spel niet hoofdzakelijk om de winst. “Het is een gezelligheidstoernooi”, zegt Piet Roosendaal. “Iedereen kan van iedereen winnen. De beste spelers komen er natuurlijk wel bovenuit, maar het gaat om de gezelligheid.”

Als je meer dan honderd punten haalt ben je af

Evenals Piet Roosendaal is ook Marcel Snoeijers vrijwilliger én deelnemer. “Normaal biljard je met drie ballen, maar bij dit spel met vier”, legt hij uit. “Het is de bedoeling dat je honderd punten haalt. Dat maakt het zo spannend, want als je meer dan honderd punten haalt ben je af.”

Onder het genot van een hapje, drankje en een praatje, gaat het toernooi door tot en met vrijdag. Op de finaledag wordt er geloot met 64 finalisten die uiteindelijk de knock-out wedstrijden mogen spelen. “Het is gewoon een vriendenclub, maar dan uit heel de zuidwesthoek.”

Lees ook: Stormvloedpalen in Halsteren staan er weer mooi bij dankzij vrijwilligersactie