Etten-Leur

Hutten bouwen, dammen en schuimparty bij Jeugdland Etten-Leur

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wie het Jeugdlandterrein in Etten-Leur binnenloopt kan er bijna niet omheen: het gigantische huttendorp dat in 2,5 week tijd gebouwd is. Het is één van de vele activiteiten die de bijna 4 duizend deelnemende kinderen daar kunnen doen.

“Ik kom hier ieder jaar”, vertelt een trouwe bezoekster. “Samen met mijn grote nichten en mijn zusje. En ik kom hier ook vaak vriendinnen tegen.” Ze komt net uit de knutseltent gelopen – met haar grote nicht. “We kunnen daar ty-die shirts maken!”, roepen beide meiden enthousiast.

Activiteiten

Over het terrein staan verschillende activiteiten verspreid. Helemaal links is een gigantisch huttendorp. “De kinderen krijgen per persoon vier pallets waar ze mee aan de slag kunnen”, legt vrijwilliger Peter uit. Veel kinderen slaan de handen ineen met elkaar, zodat ze extra grote hutten kunnen bouwen. Veel hutten hebben zelfs meerdere verdiepingen.

Midden op het veld staat een grote schuimmachine. Er is een waterglijbaan, een speeltuin, en er zijn knutsel- en spelletjestenten. “Iedere dag is er een andere bijzondere activiteit.”

Plezier is het belangrijkste

Peter staat al 24 jaar in de pannenkoekentent. “Ik ben hier voor het eerst gekomen met mijn eigen kinderen, en ja, sindsdien ben ik niet meer weg gegaan!” In het dagelijks leven is hij leerkracht. “Dus ik heb in de zomer tijd genoeg om hier te helpen. Het is een hele andere vorm van met kinderen omgaan. Hier hebben ze zoveel lol, en ze dan met een grote lach op hun gezicht weer naar huis te zien gaan, daar doe ik het voor.”

Voor een jongen is het zijn eerste bezoek aan Jeugdland. “Ik moest perse een keer van mijn zus mee”, vertelt hij. “Maar ik vind het echt superleuk. Er lopen hier veel bekenden rond en je kan hier zoveel doen. Ik zou hier volgend jaar wel weer naartoe willen!” Veel tijd om te praten heeft hij niet. “Ik wil nog zoveel dingen doen.”

Tot volgend jaar

Vrijdag komt er alweer een einde aan de drie weken Jeugdland in 2023. “Dus dan is het alweer uitkijken naar volgend jaar”, sluit Peter lachend af.