West-Brabant

Internationale Vrouwendag: hoe zit het in onze regio met vrouwen op de kieslijsten?

Stockfoto: Pixabay (Karolina Grabowska)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Voor de redactie van Streekomroep een mooie reden om eens uit te zoeken hoe het in de gemeenten Roosendaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom gesteld is met de positie van vrouwen op de lijsten voor de aankomende lokale verkiezingen. Er vallen een aantal dingen op.

In Bergen op Zoom hebben de gezamenlijke partijen 297 mensen gekandideerd. Daarvan zijn 91 vrouw. Daarmee komt deze gemeente aan 31 procent, de hoogste score van de drie gemeenten. Woensdrecht telt 136 deelnemers aan de verkiezingen, waarvan er 34 vrouw zijn. Dat is dus exact 25 procent.

Voor Roosendaal is geen volledig beeld te geven. De FVD-lijst geeft namelijk alleen namen weer. We hebben deze partij dus buiten de berekening gehouden. In totaal zijn er 221 kandidaten. Wanneer we Forum niet meetellen blijven er 212 over. Daaronder bevinden zich 55 vrouwen, een totaal van 26 procent. Wel zien we hier veel vaker vrouwen op nummer 1. Dat komt in Bergen op Zoom maar één keer voor en in Woensdrecht niet.

Wat verder opvalt

Bij de Bergse partij Samen0164 staan weliswaar veel vrouwen op de lijst, maar ze staan bijna allemaal onderaan. Op de lijst van de Woensdrechtse PvdA zijn de eerste drie kandidaten vrouwen, de overige zeven man. In diezelfde gemeente doet voor het eerst de Conservatieve partij mee, met slechts drie kandidaten. Hieronder bevinden zich geen vrouwen.

Alleen in Roosendaal zijn partijen te vinden met meer vrouwen dan mannen op de lijst, te weten GroenLinks en Burgerbelangen Roosendaal. Van Forum voor Democratie is alleen bekend dat het bij de eerste drie kandidaten om twee vrouwen gaat, op de nummers 1 en 3.

Hieronder een overzicht per gemeente en per partij.