Bergen op Zoom

Karar volgt Van den Ouden op als lijsttrekker, diverse top voor GroenLinks

Selin Karar is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks Bergen op Zoom.

Maarten Elst Maarten Elst

Ook GroenLinks Bergen op Zoom heeft de zeventien namen vrijgegeven waarmee ze de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 aangaan. Selin Karar is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. De politieke partij gaat naar eigen zeggen voor verandering en kiest, met Christel Verbogt als nummer twee, voor een vrij diverse top met twee vrouwen. Tom Bogers, Ruben Bals en Martijn van Schaik completeren de top vijf.

GroenLinks laat in een persbericht weten dat het ‘een mooie, diverse lijst met twee vrouwen aan de top’ heeft samengesteld. “Een unicum in Bergen op Zoom”, aldus de politieke partij.

Praten mét mensen

In lijn der verwachting neemt Selin Karar, momenteel raadslid, het stokje over van vertrekkend fractievoorzitter Peter van den Ouden. “Er wordt nog te veel óver mensen gepraat in plaats van mét de mensen waarover het gaat. Dat moet anders”, vindt de kersverse lijsttrekker. “Daarom zijn we erg trots op deze diverse lijst aan nieuwe mensen met allemaal hun eigen achtergrond en expertise. Dat hebben we hard nodig in de gemeenteraad, om ook daadwerkelijk verschillende geluiden uit de samenleving te laten horen.”

Volgens Karar heeft Bergen op Zoom een nieuwe bestuurscultuur nodig. “De afgelopen vier jaar was de Bergse politiek hectisch maar ook een uitdaging. De schuldenlast voerde de boventoon. Ook voor deze financiële problemen hebben we een nieuwe bestuurscultuur nodig. Alleen met een open, positieve en eerlijke bestuurscultuur kunnen we op en buiten het gemeentehuis werken aan waar het echt om draait in de politiek: eerlijke keuzes maken voor de toekomst. Ons verkiezingsprogramma (dat later wordt gepresenteerd, red.) staat vol ambitieuze ideeën. Ik heb onwijs veel zin om me hier als lijsttrekker voor in te zetten.”

Diverse top

Huidig fractievoorzitter Peter van den Ouden is nog wel terug te vinden op plaats elf in de lijst. Burgerlid Christel Verbogt staat op plaats twee en zet zich vooral in dat iedereen mee kan doen. “Dat begint bij goede, toegankelijke hulp, -hulpmiddelen en een woning. Oplossingen zijn niet zo ingewikkeld als vaak wordt gedacht, maar waarom zijn bijvoorbeeld nog niet alle evenementen in Bergen op Zoom toegankelijk? We hebben veel ideeën en ik kijk ernaar uit om aandacht hiervoor te vragen. Sámen en in gesprek met andere Bergenaren natuurlijk”, vertelt Verbogt.

Tom Bogers, Ruben Bals en Martijn van Schaik completeren de top vijf van GroenLinks. Bals is met zijn 18 jaar mogelijk de jongste kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik wil jongeren een stem geven. Zo mocht ik al in gesprek met Mark Rutte over eenzaamheid in coronatijd. Ik wil ervoor zorgen dat ‘wij’ echt gehoord worden. Aandacht vragen voor eenzaamheid onder jongeren en dit aanpakken. Ook wil ik me inzetten voor een jeugdzorg die beter werkt. Alle jongeren moeten een eerlijke kans krijgen in Bergen op Zoom. Nu én in de toekomst: daar hoort ook aandacht voor de klimaatcrisis bij.”

Verkiezingsprogramma

Ook de rest van de lijst is een combinatie van ervaring en nieuwe gezichten, laat GroenLinks weten. Zo staat voormalig wethouder Andrew Harijgens op plek 9 en sluiten Corry Damen (plek 16) en Wout Hagenaars (plek 17) de kandidatenlijst. “De leden hebben daarmee gekozen voor een mooie balans tussen verandering en stabiliteit.” Het verkiezingsprogramma van GroenLinks wordt naar verluidt begin januari gepresenteerd.