Roosendaal

Kerstboom op dak van auto of slepend achter fiets: inzameling is weer begonnen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bij de afvalwagens van Saver was het zaterdag druk. In alle dorpen en stadswijken van de gemeente Roosendaal stond een wagen klaar voor het inleveren van kerstbomen. En daar werd flink gebruik van gemaakt. Mensen kwamen met een boom op het autodak gebonden, met een touw slepend achter de fiets en zelfs te voet met een boom in hun armen geklemd.

De feestdagen zijn pas echt voorbij als alle kerstbomen opgeruimd zijn. De kunstbomen kunnen terug naar zolder of kelder. De echte bomen worden ingezameld en vermalen tot compost. Zaterdag was de kerstbomenactie in de gemeente Roosendaal. Je kon je boom ruilen voor een kaart. Als je die kaart inlevert of opstuurt, maak je kans op een prijs, zoals een Playstation spelcomputer en bioscoopkaarten.

“En ik ben de sjaak”

Voor Eefje van den Brand was het de eerste keer dat ze voor Saver de inzameling deed. En ze keek haar ogen uit. “Ja, het is heel bijzonder. Mensen met de fiets en dan de boom achterop, want anders wordt de auto vies,” lacht ze.  “Of op de auto of achter de auto. Allerlei dingen zien we en dat is wel heel leuk, ja.”

Ondertussen komt een man de straat ingelopen. Hij draagt een flinke zwarte plastic pot waar een schuinhangende kerstboom bovenuit torent. “Het inleveren van de boom hoort er bij. M’n vrouw wilde een echte boom. En ik ben de sjaak om ‘m weg te brengen,” grapt hij. De Roosendaler was blij met de kerstbomenactie. “Da’s perfect, da’s handig. Voor iemand hier uit de wijk joh: maximaal 500 meter en je bent er.”

Verhaal gaat verder onder de foto.

De gemeente Roosendaal en Saver proberen het zo makkelijk mogelijk te maken om je kerstboom in te leveren. Er staan vrachtwagens in alle dorpen en in de stadswijken. “Anders wordt denk ik overal een beetje een zooitje,” verwacht Eefje. “We hebben elf vrachtwagens staan waar ze bomen kwijt kunnen. Want anders gooien ze ze misschien wel overal naartoe en dat is gewoon zonde.” De vrachtwagens van Saver hebben zaterdag nog een extra ronde gereden om bomen op te pikken die langs straten of dijken gedumpt waren.

Makkelijker dan zelf je boom in stukken knippen

Buurtbewoners waarderen de inleverpunten. “Ja, heel fijn. Want anders moet je zelf de boom helemaal klein maken of bij het groenafval doen,” legt een Roosendaalse uit. Dat ze er ook nog een prijs mee kan winnen, maakt niet eens zo veel uit. “Eigenlijk gewoon zijn we blij dat we ‘m gewoon weg kunnen doen. En dit is een mooie bijkomstigheid.” De kerstboom zomaar ergens dumpen is nooit in haar opgekomen. “Dat is niet de bedoeling, vind ik. Ze moeten ‘m gewoon inleveren waar het zou moeten.”

Om kans te maken op één van de prijzen, moet je je kerstbomenkaart inleveren vóór vrijdag 13 januari. Opsturen mag ook. De adressen kun je vinden op de website van RSD aan de Bak.

Lees ook: Prijzen voor inzamelaars van duizend gedumpte kerstbomen: ‘We gebruiken zelfs sleeptouwen’ Lees ook: Recordaantal kerstbomen ingeleverd tijdens inzameling Roosendaal: ‘Grootste succes ooit’ Lees ook: Bergs CDA wil bijstandsontvangers inzetten bij ophalen kerstbomen