Woensdrecht

Kinderen van minima-gezinnen kunnen ook komende drie jaar gratis sporten

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kinderen uit arme gezinnen in de gemeente Woensdrecht kunnen ook de komende drie jaar blijven sporten. De gemeente trekt ruim 16.600 euro per jaar uit om de sportkosten voor deze kinderen te betalen. Een gezin mag ongeveer 120 procent van het minimum verdienen om de subsidie te krijgen. Maar de gemeente is daar soepel in, omdat ze niet wil dat kinderen de dupe worden van de hoge inflatie en energiecrisis. Je kunt de sportsubsidie aanvragen op school of bij instellingen zoals de BWI en WijZijn Traverse.

De gemeente Woensdrecht en het Jeugdfonds Sport Brabant, JFS, hebben afgesproken nog eens drie jaar samen te werken. Dat is dus in elk geval tot 31 december 2025. ” Hierdoor kunnen kinderen uit minimagezinnen blijven sporten, ook als er in het gezin eigenlijk geen geld voor is,” aldus de gemeente Woensdrecht. Het sportgeld is bedoeld voor kinderen tot en met 18 jaar. En de gezinnen mogen maximaal zo’n 120 procent van het minimum verdienen.

Inkomensgrens is niet hard: kijken met menselijk oog

Maar wethouder Lars van der Beek geeft meteen al aan, dat die eis niet heel streng is. “Er wordt met een menselijk oog gekeken: de inkomensgrens van 120% is niet hard. Ook gezinnen die hier net boven zitten, kunnen het financieel moeilijk hebben door de huidige energiecrisis en de hoge inflatie,” beseft de wethouder. “We willen voorkomen dat kinderen er de dupe van worden op het moment dat de contributie voor een sportvereniging te zwaar op het gezin drukt.”

Er is voor deze kinderen niet alleen geld voor het lidmaatschap van een club, maar ook voor spullen die ze nodig hebben om te kunnen sporten. Het JFS maakt het geld rechtstreeks over aan de sportvereniging. Die krijgt maximaal 250 euro per kind per jaar. Gezinnen kunnen de sportsubsidie op verschillende manieren aanvragen. Bijvoorbeeld op school of bij instanties als de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht, BWI, en WijZijn Traverse.

Belangrijk voor fysieke, sociale en mentale ontwikkeling

De gemeente trekt de komende drie jaar ruim 16.600 per jaar uit. Wethouder Van der Beek vindt het belangrijk om samen te werken met organisaties als het JFS om kinderen te steunen. “Sporten en lid zijn van een sportvereniging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen fysiek maar ook op sociaal en mentaal vlak,” legt hij uit. “Wel of niet kunnen meedoen, mag niet bepaald worden door de financiële situatie in het gezin.”

Lees ook: Meer geld naar Jeugdsportfonds in gemeente Woensdrecht Lees ook: BWI helpt minima Woensdrecht bij aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen Lees ook: Gemeente Roosendaal ontevreden over effect armoedebeleid voor kinderen