Roosendaal

Klaar Koenraad voor de derde keer lijsttrekker voor GroenLinks Roosendaal

Klaar Koenraad is voor de derde keer op rij lijsttrekker voor GroenLinks Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Ze hoopt de huidige drie zetels na de verkiezingen vast te kunnen houden. Dat vertelt Klaar Koenraad in Het Fractiehuis op ZuidWest FM. Na de algemene ledenvergadering van haar partij werd ze opnieuw verkozen tot lijsttrekker.

GroenLinks heeft in Roosendaal ongeveer 60 à 70 leden. Dat lijkt weinig maar dat is bij de hele politiek aan de hand”, vertelt Koenraad. “Politiek is niet hip meer.” Toch was het volgens haar niet lastig om de kandidatenlijst vast te stellen. “We hebben een hele leuke lijst kunnen samenstellen. Bij de vorige verkiezingen zijn we van één naar drie zetels gegaan. Ik heb er goede hoop op dat we dat kunnen vasthouden. Drie zetels is prima. En eentje erbij is leuk”, aldus Koenraad.

Vrouwen in de politiek

In de top vijf van de kandidatenlijst treffen we naast Koenraad nog drie vrouwen. Dat zijn Naima El Azzouzi, Chahira Mediani en Annette Gepkens op de plaatsen twee, drie en vijf. Fractievoorzitter Christian Villée staat op vier. Mediani is sinds oktober burgerraadslid. De overige kandidaten zitten nu al in de raad. “Het is lastig om goede vrouwen in de politiek te krijgen”, legt Koenraad uit. “Maar wij kunnen dat wel. En daar ben ik heel trots op.”

Wethouder

De afgelopen vier jaar was Koenraad wethouder. Die rol is haar goed bevallen. “Ik heb mijn draai goed gevonden in het college. Dus ik zou heel graag terugkomen als wethouder”, vertelt ze tijdens het radio-interview.

Goed verhaal

Het verkiezingsprogramma bevat thema’s als zorg, duurzaamheid, afval en bestaanszekerheid. “Met dat laatste onderwerp heb ik me als wethouder ook heel intensief beziggehouden de afgelopen vier jaar”, zegt Koenraad. “Wij hebben daar een heel goed verhaal over. Dat mag gehoord worden.”

Spannende verkiezingen

In de landelijke politiek zien we dat GroenLinks intensief samenwerkt met PvdA. Dat gebeurt ook op lokaal niveau “we knuffelen elkaar plat”, lacht ze. Toch is dat volgens Koenraad soms wel lastig. “Wij zitten in de coalitie en PvdA in de oppositie.” Volgens Koenraad is ook de samenwerking met partijen als D66 en Lokaal Sociaal 21 (voorheen SP) goed. Die laatste partij doet deze keer niet mee aan de verkiezingen. Koenraad gaat in het interview in op de vraag of dat haar partij extra stemmen gaat opleveren. “Ik verwacht spannende verkiezingen.”

Debatten

Koenraad kijkt uit naar het campagne voeren. En dan vooral naar de verkiezingsdebatten. “Ik vind dat echt leuk want dan kun je weer eens lekker los.”

Beluister hieronder het hele interview.