West-Brabant

Kletsnatte meimaand achter de rug: ‘Natste sinds de metingen’

wateroverlast West-Brabant

Foto: 112 Markiezaten

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het heeft héél véél geregend in mei. In onze regio viel er gemiddeld tussen de 140 en 180 millimeter regen, dat is ongeveer drie keer meer dan dat er normaal gesproken valt. Deze maand is zelfs de natste maand sinds het begin van de metingen in 1901.

De extreme regenval van afgelopen mei heeft allemaal te maken met hoge- en lagedrukgebieden, meent meteoroloog Mario Egthuijsen. “Er hangen veel lagedrukgebieden boven en rondom Nederland. Daardoor kregen we steeds opnieuw te maken met regenbuien.” En boven Scandinavië hangt juist weer een hogedrukgebied. “Die houdt de andere hoge- en lagedrukgebieden weer tegen. Het is echt pech dus.”

Vooral in Willemstad heeft het flink geregend. “Daar is 181 millimeter regen gevallen.” In Steenbergen viel 162 millimeter, in Roosendaal 157 millimeter en in Bergen op Zoom 157 millimeter. Hoogerheide sluit de rij af met ‘slechts’ 125 millimeter. “Maar normaal gesproken valt er maar tussen de 55 en 65 millimeter regen in mei.” Dus ook in Hoogerheide is er veel te veel gevallen.

Warmer dan gemiddeld

Een soort van voordeel van de regen en vele bewolking: het was daardoor minder koud. “De hele maand is het gemiddeld zo’n twee graden warmer geweest dan normaal.” De gemiddelde temperatuur van mei ligt op 13 tot 14 graden. “Maar deze keer ging het om 15 tot 16 graden.” Normaliter wil het nog wel eens vriezen begin mei, maar ook dat is deze keer niet gebeurd. “Lekker dus voor de mensen die niet van kou houden.” Ook kende de maand elf warme dagen (20 graden)  en twee zomerse dagen (25 graden). “Dat is dan wel weer iets minder dan normaal.”

1500 emmers water

Niet alleen in mei viel er overigens (te) veel regen. “Ik hou sinds 1 september 2023 de neerslag bij die in Woensdrecht valt”, vervolgt Mario. “Tot 31 mei is er 312 millimeter méér regen gevallen dan normaal.” Gemiddeld valt er tussen de 60 tot 70 millimeter regen per maand. “Dat betekent dat er voor zo’n vier maanden aan regen meer is gevallen dan normaal.” Ter verduidelijking: in negen maanden tijd is er voor dertien maanden aan neerslag gevallen.

Maar hoeveel extra water is 312 millimeter eigenlijk? “Dat zijn 31 emmers van 10 liter water per vierkante meter”, legt Mario uit. “Heb je een tuin van bijvoorbeeld vijf bij tien, vijftig vierkante meter dus, dan gaat het om 1500 emmers water.”

Na regen komt zonneschijn

Gelukkig is er beter weer in aantocht. “Dinsdag is wel nog een natte dag. Daarna wordt het zonniger en iets droger. Volgende week wordt het zelfs nog iets warmer. De wisselvalligheid verdwijnt niet helemaal. Maar het wordt wel minder extreem.” Na regen komt er gelukkig zonneschijn dus.

Lees ook: Wateroverlast in West-Brabant: Afgesloten wegen, huizen en land onder water