Zevenbergschen Hoek

Koningin Máxima bezoekt Zevenbergschen Hoek

Sita Kengen Sita Kengen

Koningin Máxima was donderdag 4 juli op bezoek in Zevenbergschen Hoek. Het dorp in de gemeente Moerdijk kent weinig voorzieningen en veel jonge inwoners verhuizen naar nabijgelegen steden. Het bezoek van de koningin staat in het teken van het behouden van de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid voor de inwoners.

“De koningin komt langs om te kijken hoe het leven in een kleine kern is. Wat gebeurt hier, wat zijn de zorgen en wat zijn de leuke dingen? We proberen haar vandaag in een paar uur door heel Zevenbergschen Hoek mee te nemen”, vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke over het bezoek op initiatief van het koningshuis zelf. “Voor ons is dit een mooie manier om te laten zien wat dit dorp is. Maar ook hoe het leven hier is en wat de mensen voelen.”

Fans

Koningshuisfans staan donderdag al ruim voor het bezoek te wachten om een glimp van de koningin op te kunnen vangen. “Ik ben vanochtend om 9 uur al van huis gegaan, ik was er dus al vroeg bij. Als ik de kans krijg wil ik haar een hand geven vandaag, want dit maak ik niet meer mee in mijn leven”, zegt Toos Kuijpers (85). “Ik heb vannacht niet kunnen slapen, ik was er al zo mee bezig.” Ton staat samen met zijn driejarige kleinzoon langs de kant te kijken. “Ik vind het eigenlijk wel spannend, het zou leuk zijn als ze nog zou stoppen en we een handje of foto mogen.”

Programma

De koningin gaat een aantal plekken in Zevenbergschen Hoek af. Ze begint bij  streekwinkel Meeuwissen, waar ze in gesprek gaat met eigenaren Ilse en Marc Meeuwissen en de burgemeester. “Voor Zevenbergschen Hoek zou het heel fijn zijn als er eventueel wat winkels zouden komen. Ook zijn er veel problemen met infrastructuur. Het is heel fijn om dat een keer naar voren te kunnen brengen. Ik denk dat het heel leuk is om een klein dorp op de kaart te zetten in zo’n setting. Het is super bijzonder dat de koningin bij ons langskomt”, zeggen ze.

Ik laat het over me heen komen.

Na de streekwinkel gaat de koningin door naar woonzorgcentrum Sint Martinus. Hier gaat ze in gesprek met bewoners over ouder worden in het dorp en de zorgen en uitdagingen die zij hebben. In de tuin van het woonzorgcentrum gaat ze in gesprek met de 98-jarige Frie van Oosterhout die daar een moestuin onderhoudt. “Ik vind het hartstikke leuk dat ik dit aan de koningin mag laten zien, dat komt niet iedere dag voor. Er komt veel druk op mij af, maar ik laat het maar over me heen komen”, zegt hij.

Verenigingen

In gemeenschapshuis De Zevensprong voert de koningin gesprekken over de bereikbaarheid van Zevenbergschen Hoek en het rijke verenigingsleven. Verschillende verenigingsleden en voorzitters vertellen waarom het zo belangrijk is dat die verenigingen blijven bestaan en hoe belangrijk samenwerkingen zijn. Ook een bezoek aan de bingovereniging mag niet ontbreken.

“We gaan het met de koningin hebben over hoe leuk we het dorp kunnen houden, dat is belangrijk voor de leefbaarheid”, zegt Engbert Broekman, voorzitter van de Zomercarnaval. “Wij zitten hier met de boodschap dat we het verenigingsleven in het dorp intact willen houden. Ik hoop dat het dorp zo mooi op de kaart gezet wordt”, zegt Martin van de Klundert, voorzitter van voetbalvereniging DHV.

Ik heb de koningin een hand mogen geven

Na een ontmoeting met miss Zomercarnaval en een muzikaal optreden eindigt het bezoek bij de speeltuin. “Ik heb de koningin een hand mogen geven”, zegt Toos Kuijpers, als we haar na het bezoek weer tegenkomen. “Ik heb gewoon moeten huilen, dat ik dit nog mee mag maken is echt geweldig. Mijn dag is helemaal goed!”