Etten-Leur

Eindexamenleerlingen KSE Etten-Leur laten hun talent zien tijdens expositie

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Als echte kunstwerken hangen de examenwerken van de leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) in cultuurhuis de Nobelaer in Etten-Leur. Voor hun laatste opdracht moesten ze iets creëren waarbij een quote hoort. De quote moet andersom weer slaan op het gemaakte schilderij.

“Voor heel mijn werk heb ik acrylverf gebruikt”, legt de 17-jarige Linn Nouws uit VWO 6 uit. Waar de leerling begint met het tekenen van het hoofd van een dame op papier te schetsten, hangt er weken later een écht kunstwerk aan de muur. “Ik wist meteen al toen ik de opdracht kreeg dat ik een portret wilde gaan maken.” Dit had ze nog niet vaker gedaan, maar Linn wilde graag zichzelf uitdagen. “Ik ben zo erg bij met het eindresultaat. Zeker omdat ik er ongelooflijk veel tijd in heb gestoken.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Linn Nouws (17) met haar examenwerk, waarmee zij andere jonge meiden wil inspireren.

Haar schilderij gaat over de druk die jonge meiden tegenwoordig steeds meer ervaren vanwege bijvoorbeeld social media. “Overal zie je alleen maar mooie foto’s voorbijkomen. Alles moet perfect zijn.” Daarom wil ze graag een boodschap uitdragen met een schilderij waarop een hele emotionele jonge dame te zien is. Zo wil ze laten weten hoe de druk kan voelen voor meisjes van haar leeftijd. “Gelukkig heb ik er zelf niet al te veel last van, maar ik herken het probleem zéker wel.”

Ik vind persoonlijk dat de kunst van vroeger beter en mooier was.

Jaargenoot Carlijn Lamper (17) vindt het kunstwerk van haar klasgenoot erg geslaagd. “Het is erg gaaf om te zien wat iedereen gemaakt heeft.” Zelf is Carlijn ook erg tevreden over haar eigen werk. Ze heeft een vertolking gemaakt van de David van Michelangelo. “Ik vind persoonlijk dat de kunst van vroeger beter en mooier was.” Met haar schilderij wil ze uitbeelden dat de kunst bergafwaarts gaat.” Daarom is de tekst ‘It’s all down hill from here‘ te zien op haar schilderij.

Het artikel gaat verder onder de tekst.

KSE-leerling Carlijn Lamper bij haar examenwerk in de Nobelaer in Etten-Leur.
Carlijn Lamper (17) voor haar examenwerk in de Nobelaer.

Inspiratie voor kunstwerk

Fenne van Woerkom (16) uit Havo 5 heeft zich vooral laten inspireren door muziek. “Ik ben best wel fan van Amy Winehouse en ik vind ‘Back to Black’ een heel goed nummer”, legt ze uit. Fenne is gaan zoeken wat ze met dit onderwerp kon doen, en al snel komt ze bij de ‘Club van 27’ uit. Ze heeft niet alleen de kwast gebruikt, maar is ook aan de slag gegaan met Photoshop. “Op de achtergrond zijn meer artiesten te zien die helaas overleden zijn aan de gevolgen van drank of drugs”, laat ze zien.

Door te schilderen en Photoshop te gebruiken heb ik een beetje de moderne met oude kunst gemixt.

Fenne vond de periode van het ontwerpen en maken erg leuk, maar ook zeker stressvol. Ze heeft erg haar best gedaan en gebruikt technologie van vroeger en nu door elkaar. “Door te schilderen en Photoshop te gebruiken heb ik een beetje de moderne met oude kunst gemixt.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Examenleerling Fenne van Woerkom KSE Etten-Leur
Fenne van Woerkom (17) heeft een schilderij gemaakt met behulp van de kwast én Photoshop.

Trots op tentoonstelling in Nobelaer

Tekendocent Richard Rokx is trots op al zijn leerlingen en vindt het gaaf dat de werken in het cultureel centrum hangen. “Normaal kwamen de werken op de gangen van de school te hangen, maar dit is wel even anders zo”, vertelt hij. “Ik vind het echt van een goed niveau.” De cijfers liegen er dan ook niet om. De David van Carlijn is beoordeeld met een nette 7,0. Het portret van Amy Winehouse krijgt 0,7 punt hoger en komt uit op een 7,7. De oproep van Linn springt er bovenuit met een 9.1. “Ik ben hier heel erg trots op.”