Bergen op Zoom

Leerlingen MollerJuvenaat duiken in duurzaamheid in Green Chemistry Campus

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Hoe zorg je voor een schonere wereld en hoe maak je producten zoals plastic zonder daarvoor fossiele brandstoffen te gebruiken? Om dit te leren kwamen er deze week tachtig leerlingen van het MollerJuvenaat over de vloer bij de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

In kleine groepjes worden de leerlingen ontvangen in het hoofdgebouw van de Green Chemistry Campus (GCC) in Bergen op Zoom. Op deze plek werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de ontwikkeling van duurzame materialen met grondstoffen zoals olifantsgras, gft-afval en houtafval. GCC-medewerker Kathalijne Kollen laat de leerlingen duurzame producten zien, zoals een tas van gerecycled materiaal gerecyclede tennisballen. Ook onderwerpen zoals de plasticsoep komen aan bod.

Laboratorium

Haar collega Marianne legt de chemische samenstelling van plastic uit. En dat is niet zonder reden. De leerlingen gaan na de rondleiding namelijk naar het laboratorium, waar ze zelf aan de slag mogen. Niet in hun alledaagse kloffie, maar met een witte lab-jas aan en een veiligheidsbril op.

Het is belangrijk dat we hierover leren

De jongeren van rond de 16 jaar oud luisteren aandachtig. “Ik vind het wel interessant, want het gaat wel gewoon over mijn toekomst”, zegt Koen Munnik. “Het is belangrijk dat wij hierover leren omdat wij toch naar een groener alternatief toe moeten.”

De klasgenoten van Koen krijgen ondertussen een uitleg over het experiment waarbij ze van aardappelzetmeel plastic gaan maken. Ze leren hoe je de zetmeel uit de groente krijgt, en hoe je dat vervolgens omzet in plastic. Wanneer de leerlingen het mengsel met aardappelzetmeel erin gieten, stijgen stoomwolken op uit de pannetjes.

Bewustwording

Het uiteindelijke resultaat van het experiment is een gekleurd figuurtje van bioplastic. Geen object waar je praktisch iets aan hebt, maar wel een mooi aandenken aan een leerzame dag. “Ik vond het hartstikke leuk en ik heb er veel van geleerd”, zegt Koen. Ook Kathalijne Kollen blikt tevreden terug. “Ik heb zelf twee zoons en het gaat me aan het hart dat wij voor hen een gezonde planeet achterlaten. Ik hoop dat we met dit soort activiteiten het bewustwordingsproces bij jongeren op gang kunnen krijgen.”