Etten-Leur

Leerlingen Munnikenheide College showen hun profielwerkstuk: ‘Erg leuk om te doen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Voor de leerlingen van het Munnikenheide College van mavo 4 uit Etten-Leur is het een spannende periode. De afgelopen tijd zijn ze druk bezig geweest met het maken en afronden van hun profielwerkstuk. Als er een voldoende gehaald wordt mogen de leerlingen zich gaan voorbereiden op de eindexamens die 14 mei starten. Maandag presenteerden ze hun werk aan medeleerlingen, docenten en familie.

In de aula van de school is een markt nagebouwd. “We hebben een presentatiemarkt gemaakt. De mavoleerlingen presenteren hier het profielwerkstuk aan derdejaars leerlingen, docenten en hun ouders”, legt manager onderwijs Onno Quik uit.

Onderzoek

Het is de tweede keer dat de profielwerkstukken op deze manier worden gepresenteerd. Zowel de leerlingen als de manager onderwijs zijn te spreken over deze manier van presenteren. “Ik vind dit wel het leukste van het project om het werkstuk aan iedereen te laten zien”, vertelt de 16-jarige Jarno Smout. Hij heeft samen met drie vrienden onderzoek gedaan naar stikstof en landbouw. Hij geeft aan veel geleerd te hebben tijdens deze periode. “Ik weet nu hoe je een goed werkstuk kunt maken. Ik denk dat we samen erg goed bezig zijn geweest.” Jarno en zijn twee vrienden zijn na het afronden tot een eindconclusie gekomen. “De boeren hoeven niet persé weg, maar de stikstofuitstoot zal wel een stuk minder moeten. Dit moeten we met z’n alle doen”, vertelt Jarno.

Deelonderwerpen

Het profielwerkstuk bestaat uit een hoofdonderwerp en daarnaast vier tot zes deelonderwerpen”, legt examenleerling Yenthe van Dartel uit. Zij heeft haar werkstuk gemaakt over de impact van roken op jongeren. “Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat wij zien dat steeds meer jongeren roken.”

De 15-jarige heeft erg veel over het onderwerp geleerd. Dat blijkt als zij vol passie over de onderzoeksresultaten vertelt. “Onze eindconclusie is dat de rookverslaving heel veel impact heeft op de maatschappij. Fysiek voor de mensen, maar ook zeker voor de zorg. Er komt hierdoor veel druk op de zorg te staan”, legt de leerling uit. Ze heeft een goed gevoel over het eindresultaat en is voor nu tevreden. “Ik hoop wel een zes of zeven te halen.”

Belangrijk

Het profielwerkstuk is een belangrijke pijler richting de eindexamens. “Het moet met een voldoende afgerond worden om te kunnen slagen voor de mavo”, aldus Quik. De leerlingen zien de urgentie van het werkstuk maar al te goed in. “Ik vind het spannend, maar ik denk wel dat het goed komt”, besluit Yenthe.