Etten-Leur

Lokale kunstenaars exposeren in cultuurhuis De Nobelaer

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In cultuurhuis De Nobelaer is zaterdag een expositie van twee lokale kunstenaars van start gegaan. Deze expositie is onderdeel van de werkgroep ‘Beeldende kunst in De Nobelaer’. Ieder kwartaal krijgen twee lokale kunstenaars de kans om hun werken aan publiek te laten zien. Dit kwartaal zijn er werken te zien van Nyske Blokhuis en Cocky van Zanten.

Nyske Blokhuis woont in Etten-Leur en is zes jaar geleden begonnen met tekenen en schilderen. Ze raakte al snel gefascineerd door aquarellen. “Ik heb vijf aquarellen meegenomen van vogels die in het buitengebied van Etten-Leur voorkomen”, vertelt ze.

De vogels variëren van realistisch naar ingevuld met eigen kleur. “De vink hier is bijvoorbeeld heel realistisch gemaakt”, wijst Nyske aan. “Deze heeft de kleuren die een vink in het echt ook heeft.” Maar naast de vink hangt een kraai, die er net iets anders uit ziet dan normaal. “Ik heb voor de kraai helemaal geen zwart gebruikt, maar ik heb wel kleuren gebruikt die laten zien dat de kraai een zwarte vogel is.”

Werkgroep

De werkgroep is begin dit jaar op initiatief van De Nobelaer gestart, vertelt werkgroep-voorzitter Paul Vermeulen. “Dat was in de vorm van een oproep met de vraag wie het zag zitten om lokale kunstenaars te helpen met het exposeren van hun werken”, legt hij uit. Acht mensen maken ondertussen onderdeel uit van deze werkgroep.

Geometrisch abstract

Kunstenares Cocky van Zanten ontdekte de mogelijkheid tot exposeren via een oproep in de Bode. “Ik dacht nou, dat probeer ik.” Ze exposeert wel vaker. “Dit is een nieuw gebouw en ik woon nog niet zo lang in Etten-Leur, dus nou ja. Ik mocht op gesprek komen en toen bleek ik één van de uitverkorenen die hier mag exposeren.”

De werken van Cocky zijn heel anders dan die van Nyske. “Het werk dat hier hangt is abstract en binnen de lijntjes: geometrisch abstract. Dat heb ik gemaakt met potlood, liniaal en trekpen en later ingevuld met plakkaatverf.”

Pro Deo

Bezoekers van de expositie hebben de mogelijkheid om de tentoongestelde werken te kopen. “We doen dit Pro Deo. Normaal gesproken krijgt een galerie een commissie op de verkochte werken, dat is hier niet het geval”, vervolgt werkgroep-voorzitter Vermeulen. “De gehele opbrengst gaat naar de kunstenaars.”

Iedereen de kans geven

“We willen met deze exposities lokale kunstenaars graag de kans geven om hun werk te laten zien” legt Willeke Rosdorff, Hoofd Educatie van De Nobelaer, uit. “En de kunstenaars die hieraan mee willen doen hoeven niet ervaren te zijn. Of mensen die zichzelf geen kunstenaar noemen maar wel mooie werken kunnen leveren. Iedereen krijgt hier de kans.”

Rosdorff is erg blij met de eerste expositie. “Ik vind het mooi om te zien hoe gevarieerd het is. De ene kunstenaar werkt heel abstract en de andere met aquarel. Ja, ik ben zeer tevreden!”