Etten-Leur

Maak kennis met de nieuwe burgemeester van Etten-Leur

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Marina Starmans-Gelijns (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Etten-Leur. Ze is nu nog burgemeester van Dongen. Starmans neemt eind september de taken over van waarnemend burgemeester Mark Verheijen (VVD).

“Ik heb er ontzettend veel zin in”, vertelt de 54-jarige Marina Starmans-Gelijns met een grote lach op haar gezicht. Maandagavond om 19:00 uur kreeg ze te horen dat ze de nieuwe burgemeester van Etten-Leur wordt. “Ik was ontzettend blij toen ik dit hoorde, en ik heb gelijk mijn familie op de hoogte gesteld.” Een half uur later is het nieuws aan de inwoners van Etten-Leur bekendgemaakt.

Op het moment van het interview draait de kermis van Etten-Leur nog volop. “Hier buiten staat de kermis, maar sinds afgelopen maandag ben ik in mijn eigen rollercoaster gestapt”, zegt de toekomstig burgemeester terwijl ze naar buiten kijkt. Het is allemaal nog even wennen. Er komt namelijk veel op haar af.

Verkennen

Starmans is getrouwd met Eric, heeft twee kinderen, twee honden en een papagaai. Haar kinderen studeren allebei en wonen op kamers. Dit maakt de stap wat makkelijker om te verhuizen naar Etten-Leur.

Vooraf is ze samen met haar gezin heel Etten-Leur doorgereden en hier en daar uitgestapt om te wandelen. “De mensen die ik sprak waren allemaal ontzettend aardig en vertelde mij hoe fijn het was om in Etten-Leur te wonen.” De toekomstig burgemeester wil dan ook graag in de gemeente gaan wonen. “Gisteren belde mijn man al dat aan het eind van de week de makelaar langskomt voor ons eigen huis.”

‘Mensen mens’

De burgermoeder neemt heel wat ervaring mee richting West-Brabant. “Op het gebied van de openbare veiligheid, maar ook als voorzitter van de raad.” Bijna 9 jaar was ze burgemeester van Dongen. Daarvoor had ze andere bestuurlijke functies. Zo was ze wethouder in Son en Breugel. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam studeerde ze begin jaren negentig bestuurskunde.

De burgemeester wordt een echt ‘mensen mens’ genoemd. “Ik maak graag verbinding tussen de mensen en de partijen.” Het verhaal achter de mens is voor Starmans dan ook erg belangrijk. “Ik ga graag met mensen in gesprek en ontmoet graag nieuwe mensen. De nieuwe burgemeester roept dan ook op dat mensen haar ‘gewoon’ kunnen uitnodigen om op bezoek te komen.

Uitdaging

Buiten dat Starmans er ontzettend veel zin in heeft kijkt ze ook uit naar de uitdagingen die voor haar klaar liggen. “Er zijn voldoende uitdagingen waar we aan kunnen gaan werken, zoals: wonen, statushouders en asielzoekers, mobiliteit en de spoortunnel.” Ze is pas net bewust van het feit dat ze de nieuwe burgemeester gaat worden, maar kijkt al vol moed richting de aankomende periode. “Ik denk dat Etten-Leur erg goed bij mij past, zeker toen ik de profielschets van de gemeente zag dacht ik: ‘ik heb nu wel zin in een nieuwe uitdaging’.”