Roosendaal

Maak kennis met de nieuwe Prins en Nar van Tullepetaonestad

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tullepetaone leren dit jaar een nieuwe Prins en Nar kennen: Priens Wiebe I en Narreke Loes. Waarom wilden zij een pakkendrager van Tullepetaonestad worden? En wie zijn Loes en Wiebe in het dagelijks leven? Speciaal voor Leut Update ging ZuidWest TV met ze in gesprek.

Wat voor de fanatieke carnavalsvierder Loes begon met feesten en genieten van het leutfeest, is in vrij korte tijd uitgelopen tot de rol als narreke van Roosendaal. “Vorig jaar heb ik geholpen met het jureren van de grote optocht. Dat was echt stik leutig, en ook het moment waarop ik besefte dat ik hier graag meer mee wilde doen. Maar ik dacht dat dat niet mogelijk zou zijn omdat ik niet in de raad zat.”

Dat bleek dus helemaal niet te hoeven. En toen er een oproep kwam voor een nieuwe nar, besloot Loes te solliciteren. Het is dan wel de kunst om op te vallen. Daarom stuurde ze een filmpje met de brief mee. “Ik werk voor basisschool De Singel, en tijdens de coronaperiode heb ik voor mijn werk best wat filmpjes gemaakt tijdens de carnavalsperiode. Zo ook de week vóór carnaval, toen we de Tullepetaon gingen versieren. Die video heb ik meegestuurd!” Het filmpje maakte indruk: Loes mocht op gesprek komen en werd uiteindelijk uitgekozen.

Roze barbiehakken

Prins Wiebe, in het dagelijks leven Wiebe Keverkamp, wist van jongs af aan al dat hij ooit graag Prins van Tullepetaonestad zou willen worden. “Ik ben echt in de leut geboren”, vertelt hij. “Mijn ouders zitten bij de carnavalsband de Leutdelvers, dus ik was als kind altijd overal al bij.” Hij sprak overigens nooit uit dat hij de rol graag wilde. “Dat is de truc. Je moet het stilhouden als je iets wil, maar wel opvallen.”

Ik wilde testen of ik op prinsenschoenen kon lopen, die hebben ook een hak.

Waar het vroeger wel aan te merken was, is dat hij wel eens op roze barbiehakken rondliep. “Mensen dachten daar dan wel eens wat van. Maar ik liep daar juist mee rond omdat ik wilde testen of ik op prinsenschoenen kon lopen, die hebben ook een hak.” Al zijn de hakken van zijn huidige prinsenschoenen wel wat lager dan die van de barbiehakken.

Om op te vallen bij zijn sollicitatie kocht Wiebe een oud schilderij bij een kringloopwinkel. “Die heb ik helemaal versierd met mijn eigen carnavalshistorie: van klein pralleke tot brakske en wat ouder. Tot aan nu. Dat vonden ze wel leutig.”

Kinderdroom

Loes solliciteerde voor de functie als nar, omdat ze vanwege haar werk als basisschoollerares al een goede connectie met kinderen. “Dan past die rol als nar mij wel dacht ik zo. Lekker gek doen met de kinderen tijdens de kindermiddag bijvoorbeeld, daar heb ik nou echt zin in!” Maar zelfs als kind had ze al bewondering voor de rol. “Magisch vond ik dat.”

Zo’n zelfde verhaal heeft Wiebe ook, die als klein pralleke zijn ogen uitkeek als d’n Oogeid langskwam bij de carnavalsband van zijn ouders. “Ieder jaar kwam hij een praatje houden. Dat wilde ik ook: er zijn voor de Tullepetaone, er zijn voor de stad en historie schrijven. Hoe kan je dat nou beter doen dan als prins?!”

Historisch eerste jaar

Voor zijn eerste jaar verwacht Wiebe “heel veel leut en een historische optocht, die we nooit gaan vergeten. Bovendien is het 66 jaar Stichting Carnaval Roosendaal, en ik verwacht echt wel dat dat naar voren komt en ons verhaal gaat leven. Die verhalen zijn ook te lezen in het boek dat speciaal door Tullepetaone is geschreven voor Tullepetaone.”

Op het moment van het interview met Leut Update is het nog een aantal weken tot carnaval. “De week voor de carnaval is het de sociale week. Dan gaan we bijvoorbeeld langs verzorgingstehuizen. Ik ben heel benieuwd naar die kant van de carnaval te ontdekken, in plaats van alleen de leut op de Markt.”

Lees ook: ZuidWest brengt ook deze carnaval en vastenavend de leut weer bij je thuis