Heerle

Mezen lokken om eikenprocessierups te bestrijden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van Heerle gaan koolmezen lokken om de eikenprocessierups te bestrijden. Op de grens tussen de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom hangen sinds zaterdag 70 mezenkasten. Koolmezen eten graag de jonge rupsen van de eikenprocessierups.

Wethouders Inge Raaijmakers van Roosendaal en Patrick van der Velden van Bergen op Zoom hebben zaterdag de eerste mezenkasten opgehangen in Heerle. Ze hielpen de omwonenden, die in totaal 70 mezenkasten gaan ophangen in de buurt van de Zoomvlietweg in Heerle. Daar was afgelopen zomer grote overlast van de eikenprocessierups. De haartjes van de rups kunnen zorgen voor huidproblemen, zoals heftige jeuk en bultjes, maar ook voor problemen met slikken en ademen.

Natuurlijke vijanden van processierups

De Zoomvlietweg in Heerle loopt door de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom. Een groep actieve omwonenden had de twee gemeenten gevraagd te helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. De bewoners hadden een expert gevraagd wat ze het beste konden doen.

Hij vertelde dat mezen, vleermuizen en sluipwespen de natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Dus vroegen de bewoners om mezenkastjes, vleermuizenkasten en een bloemenstrook voor de sluipwesp. Zaterdag konden in elk geval de nestkastjes voor mezen al worden opgehangen.

Nestkastjes voor meerdere soorten vogels

Wethouder Van der Velden neemt een meisje op z’n schouders, zodat ze het nestkastje hoog genoeg kan ophangen. Vol overtuiging schroeft ze het kastje aan de boom. Tot plezier van Van der Velden: “Een ontzettend leuk initiatief, wordt enthousiast ontvangen en de mensen zijn hier ook echt met de natuur bezig. Dat merk je ook, je zit hier in het buitengebied en daar wordt ook gevoeld: wat moet je nu gaan doen naar de komende tijd toe, om die eikenprocessierups ook wat meer te gaan bestrijden?”

Bergen op Zoom en Roosendaal kozen voor verschillende soorten nestkasten. Linda van Gastel, bewoner van de Zoomvlietweg legt uit. “We hebben 35 nestkastjes gekregen van de gemeente Roosendaal en 35 van de gemeente Bergen op Zoom. En de gemeente Bergen op Zoom heeft wat meer diversiteit aan kastjes geleverd. Omdat er ook mezen, boomklevers, pimpelmezen, zodat die allemaal een nestje kunnen maken hier in de buurt.”

Bewoners blijven controleren

De buurtbewoners blijven de nestkastjes ook in de gaten houden. Ze moeten in elk geval elke zomer de kastjes schoonmaken, zodat de vogeltjes geen last krijgen van parasieten, zoals vlooien. Wendy Roelen, bewoner van de Zoomweg, legt uit wat de omwonenden nog meer gaan doen. “De Bergse kastjes en de Roosendaalse kastjes hebben we genummerd. We gaan van de zomer monitoren hoeveel vogeltjes er zitten, wat voor soort vogeltjes er zitten. En we gaan natuurlijk extra in de gaten houden: wat doet dat nou met die eikenprocessierups? Dus we gaan de resultaten terugkoppelen naar de gemeenten.”

Roelen hoopt dat meer mensen mee gaan doen om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. “Op zo’n manier hopen we dat deze pilot straks wordt uitgerold over beide gemeentes. En dat er overal, binnen allebei de gemeentes nestkastjes hangen. En dat we dus nul last meer hebben van de eikenprocessierups.”

Zelf ook nestkastjes aanvragen?

Wethouder Raaijmakers ziet dat ook wel zitten. Ze vindt het fijn als burgers zelf initiatief nemen en met goede ideeën komen voor Roosendaal. “Als er meerdere inwonersinitiatieven zijn die kastjes willen, ja, klop aan en we gaan meedenken. Dus doe vooral ook als inwoners zelf het initiatief pakken.”

Haar collega Van der Velden is het daar helemaal mee eens. “Zo gaan we dat ook uitrollen in heel Bergen op Zoom. We zijn ook de scholen aan het benaderen. En mensen die daar ook in geïnteresseerd zijn, die kunnen ook in de gemeente Bergen op Zoom een kastje aanvragen, of die kunnen als groep kastjes gaan bouwen. Nou, laat ze zich alsjeblieft melden, want dan gaan we daar graag mee aan de slag.”