Huijbergen

Milieuvereniging boos om bomenkap voor voetbalvelden in Huijbergen

Honderd eiken moeten wijken voor twee nieuwe voetbalvelden voor Vivoo in Huijbergen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ruim honderd eiken aan de Veenbes in Huijbergen moeten wijken voor woningen en twee gloednieuwe voetbalvelden voor Vivoo. Benegora is daar boos over. De milieuvereniging, omwonenden en de gemeenteraad zijn hier namelijk niet over ingelicht. “Blijkbaar is het belang van voetbalvelden belangrijker dan die van honderd eiken.”

In februari kwam het plan voor de twee voetbalvelden op tafel. Deze worden dit jaar aangelegd op een agrarisch gebied met landschapswaarde, dat hiervoor een sportbestemming kreeg. De woningen zullen in 2024 gebouwd worden. “Maar dit plan is in alle stilte uitgevoerd”, klaagt Benegora-secretaris Bert Zwiers. Hij is boos dat hen niet is gevraagd om over oplossingen mee te denken. “Het waardevolle aanzicht van deze bomen is nooit aan de orde gesteld in dit besluit.”

‘Te zot voor woorden’

Benegora hoorde het plan toevallig onlangs via een omwonende, die een nieuw sportveld in zijn achtertuin krijgt. “Zo is het balletje gaan rollen.”

De omgevingsvergunning is overigens nog niet verkregen, maar de kap van de bomen die op de sportbestemming staan kan al wel doorgaan. Op het terrein dat nog staat aangeduid als agrarisch gebied met landschapswaarde, is dat nog niet het geval. Het bestemmingsplan komt half december ter inzage.

“Het is niet elegant van de gemeente om dit pas na de kap ter inzage te leggen”, vindt Zwiers. “Het zou te zot voor woorden zijn, als na de kap blijkt dat er geen vergunning verleend kan worden voor de uitbreiding van de voetbalvelden.”

Groene gemeente van Brabantse Wal

De bomen staan daarentegen niet op de gemeentelijke lijst van beschermde aangezichten. Daardoor heeft de milieuvereniging juridisch gezien geen poot om op te staan, als ze de kap aan willen vechten. “Ze gaan vogelvrij.”

“Als je jezelf de groene gemeente van de Brabantse Wal noemt, mag je verwachten dat ze zich wel achter de oren hebben gekrabd voor de kap van honderden bomen”, klaagt Zwiers verder. “Dat is een illusie. Blijkbaar is het belang van voetbalvelden belangrijker dan die van honderd eiken.”

Toch weet de natuurorganisatie het te relativeren. “Doordat wij niet zijn betrokken, kunnen we niet beoordelen of de voetbalvelden ook op een andere locatie aangelegd hadden kunnen worden of dat dit inderdaad écht niet anders kon. Wellicht dat de gemeente de benen uit hun gat hebben gelopen, maar daar hebben wij geen zicht op.”

Eeuwig zonde

Zwiers heeft enigszins begrip voor Vivoo. “Zij hebben ik weet niet hoe lang moeten wachten op nieuwe voetbalvelden, maar het is eeuwig zonde dat de biodiversiteit daarvoor wordt opgeofferd door de gemeente Woensdrecht.”

Ondanks dat er boompjes van drie jaar oud als compensatie voor de kap van de ruim zestig jaar oude bomen, vindt Benegora het tijd dat de gemeente de natuur eens op één zet. “Dat is nu niet het geval.”

Volgende week wordt er al gestart met de kap. Zwiers verwacht dat het een verloren zaak is voor de eiken. “Dit gaat hen de kop kosten.”

Lees ook: Vivoo krijgt (eindelijk) nieuwe kantine, kleedkamers en grasvelden