Roosendaal

Minder vandalisme op Passerelle na jaar toezicht met zes camera’s

De Passerelle in Roosendaal Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Er hangen al meer dan een jaar camera’s op de fiets- en voetgangersbrug de Passerelle in Roosendaal. Hierdoor is het vandalisme op de brug minder geworden. Dat antwoorden de burgemeester en wethouders van Roosendaal op vragen van de VLP en het CDA. Ook gaat een HBO-student Integrale veiligheidskunde onderzoek doen naar het verbeteren van de sociale veiligheid op en rond de Passerelle.

Het vandalisme op de fiets- en voetgangersbrug de Passerelle in Roosendaal is het afgelopen jaar verminderd. Volgens de burgemeester en wethouders van Roosendaal nemen de vernielingen af sinds er zes camera’s zijn opgehangen op en bij de Passerelle. Ze antwoorden dit op vragen van de VLP en het CDA, die het gevoel hadden dat er niets verbeterd was op de brug. Ze vroegen zich zelfs af of de bewakingscamera’s ooit wel waren opgehangen.

Levertijden nieuwe ruiten en onderdelen

De gemeente laat weten dat ze camera’s heeft laten installeren op 17 januari 2020. “Sinds het aanbrengen van zes camera’s is het aantal gevallen van vandalisme, zoals o.a. vernieling van ruiten en aanbrengen van graffiti, afgenomen.” Niet iedereen heeft het gevoel dat er minder vernield wordt bij de Passerelle. Volgens de gemeente komt dat, omdat niet alles meteen gerepareerd kan worden. “De gemeente is verantwoordelijk voor het herstel van schades en is daarbij afhankelijk van levertijden van de ruiten en essentiële onderdelen van de liften.”

Stage-onderzoek naar veiligheid bij Passerelle

Er komt ook een onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid rond de Passerelle. Een HBO-student Integrale veiligheidskunde komt stage lopen bij de gemeente Roosendaal. Zij gaat bekijken hoe de sociale veiligheid rond de brug verbeterd kan worden. En ook het voorkomen van vandalisme valt onder haar onderzoek. De HBO-student krijgt begeleiding van gemeentelijke adviseurs veiligheid.

Lees ook: VLP en CDA willen weten wat er gedaan is met camera’s op de Passerelle