Bergen op Zoom

Motorbootjes binnenkort verboden op Binnenschelde en Schippersvliet

De Binnenschelde

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Waarschijnlijk is het nog voor de zomer klaar met gemotoriseerd varen op de Binnenschelde en Schippersvliet. Nadat Lokaal Realisme politieke aandacht vroeg voor de nadelige effecten op de waterkwaliteit heeft het college besloten de regels aan te scherpen en een verbod in te stellen.

Het moet officieel nog door de Bergse gemeenteraad worden goedgekeurd maar als dat eenmaal is gebeurd zal nog voor de zomer een algeheel verbod gelden voor gemotoriseerd varen. Je mocht er sowieso al niet met motoren zwaarder dan 6 pk het water op maar daar hielden nogal wat mensen zich niet aan. Blijkbaar zit er vervolgens niets anders op dan het helemaal verbieden.

Waterkwaliteit

De reden waarom Lokaal Realisme dit aankaartte is de extra vervuiling die het varen met zich meebrengt. De motoren trekken in het ondiepe water de bodemplanten los en modder omhoog. Daardoor wordt alles troebel en bereikt zonlicht de overgebleven begroeiing ook niet meer. Het zorgt ervoor dat de toch al slechte waterkwaliteit nog verergerd. De Binnenschelde dreigt de status van zwemwater te verliezen en dat is mogelijk mede hiermee nog te voorkomen.

Er komen nu borden te staan langs het water die wijzen op het vaarverbod. Dat zou volgens het college voldoende moeten zijn om deze problematiek aan te passen. Als het volgens planning verloopt is dat nog voor de zomer aanvangt het geval.