Etten-Leur

Na 40 jaar stoppen Marco en Ludia met hun textielkraam op de markt

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al veertig jaar staan Marco en Ludia van Ginniken wekelijks met hun textielkraam op de markt in Etten-Leur. Tot woensdag 28 juni. Want na deze dag, is het klaar. Dan gaat het stel genieten van hun verdiende rust. “Ik kijk er enorm naar uit.”

Dat Marco en Ludia gewaardeerde marktlieden zijn blijkt uit het verrassingsbezoek van wethouder Ger de Weert en twee marktondersteuners. “We willen jullie bedanken voor jullie jarenlange ondernemerschap”, zegt de wethouder tegen Marco.

Tijdens de coronaperiode vonden we het geweldig om gewoon thuis te zijn.

De textielkraam stond voor het eerst op de markt in 1947. “Mijn oom begon ermee, later nam mijn vader het over en vervolgens ik”, legt Marco uit. Maar erg jammer dat het nu stopt, vindt hij het niet. “Ik vind het wel prettig! Tijdens de coronaperiode vonden we het namelijk geweldig om gewoon thuis te zijn.”

Ondanks dat Marco zijn keuze niet betreurt, balen de klanten wel. “Sommigen komen hier al zo lang. Die vinden het fijn dat ze de stoffen nog kunnen voelen. Dat is de kracht van een markt denk ik.” Maar helaas, het houdt nu toch echt op. “We hebben van verschillende mensen al bossen bloemen gekregen, erg leuk.”

Het stel kijkt positief terug op de afgelopen veertig jaar. “We hebben een goed leven. We hebben ook een winkel gehad, dat waren muren en glas. En hier zit geen glas in. Je bent lekker buiten.”

We gaan echt genieten.

Wethouder De Weert kan alleen maar vol lof spreken over Marco en Ludia – en alle andere marktlieden. “Het aanbod is hier iedere week anders, zij houden de handel op gang. We zijn er onwijs trots op dat we dat de mensen in Etten-Leur kunnen bieden. Daar hebben Marco en Ludia zeker aan bijgedragen.”

En wat het stel nu gaat doen? “Nederland bezichtigen! Want het is een prachtig land. We gaan eerst het Pieterpad lopen, de Romatische Rijn route fietsen, Ameland bezoeken. We gaan echt genieten.”