Etten-Leur

Na zes jaar weer een Passion uitvoering in Etten-Leur

De Kerkzwervers tijdens de Passion (foto: Ton van Boxsel)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het koor De Kerkzwervers staat binnenkort weer op de planken met een uitvoering van de Passion. Het is al zes jaar geleden dat de laatste Passion is opgevoerd in Etten-Leur. Er was in 2018 nog een Passion-light, maar geen volle show. Op zaterdag 1 april gaan De Kerkzwervers weer wel een complete Passion opvoeren, die onder meer draait rond de indringende kunstwerken van Theo Forrer.

De Passion is een stuk vol muziek en zang, gebaseerd op verhalen uit de Bijbel. Het verhaal gaat over de lijdensweg van Jezus Christus. In deze Passion brengen ze dit eeuwenoude verhaal samen met verhalen van nu. “Het koor De Kerkzwervers zal met hun zang en muziek ieders hart raken maar ook de twee vertellers maken dit gebeuren heel bijzonder,” belooft de organisatie. “Op indringende wijze vertellen ze zowel het oude én het nieuwe verhaal, want lijden is helaas een verhaal van alle tijden.” De Passion weeft toen en nu aan elkaar. “Waarbij de trommels van het Cloveniersgilde onheilspellend de maat slaan.”

Net als de vorige keer staan de kunstwerken van Theo Forrer in het middelpunt van de voorstelling. Het zijn de kruiswegschilderijen die vroeger in de H. Hartkerk hingen. Forrer kent het menselijk leed uit het Jappenkamp waar hij zat in de Tweede Wereldoorlog. Ook moest hij onder vreselijke omstandigheden dwangarbeid doen voor de Japanners bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Forrer heeft de kruisweg daarom geschilderd in harde, hoekige lijnen en grauwere, donkere kleuren. “Een harde en expressionistische weergave van wat lijden werkelijk is,” aldus de makers van de voorstelling.

De Passion is te beleven op zaterdag 1 april. De voorstelling begint om 19.00 uur in de H. Petruskerk aan de Lange Brugstraat in Etten-Leur. En de toegang is gratis.

* Dit artikel is aangepast op 18 maart 2023, om 12.20 uur. In de oorspronkelijke tekst werd niet de juiste naam van de voorstelling gebruikt.