Zevenbergen

Nar Robbedoes neemt afscheid van de kinderen tijdens ‘t Kullekesbal

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Na dertien jaar neemt Nar Robbedoes afscheid van zijn rol als nar tijdens het jaarlijkse Kullekesbal in de Borgh in ‘Zeuvebultelaand’. Tijdens deze voorstelling genieten ruim zeshonderd kinderen van de voorstelling gespeeld door het protocol en onder leiding van Prins Koen d’n Eerste.

“Het Kullekesbal is eigenlijk de kers op het scholenproject wat we hier in Zevenbergen hebben rondom carnaval”, legt Prins Koen d’n Eerste uit. “De onderbouwgroepen van de verschillende scholen krijgen een voorstelling voorgeschoteld. De bovenbouw mag feesten in de Leutbunker”, vervolgt hij.

Sinds de elfde van de elfde zijn ze al druk bezig met het repeteren van het toneelstuk voor alle leerlingen. Het stuk zit er bij Prins Koen dan ook goed in. “We hebben erg veel én goed gerepeteerd, dus laat het maar komen!”

Creatief

Het Kullekesbal gaat al een hele tijd mee. Henk Hendrikx mag dit jaar voor de zeventiende keer het stuk schrijven. “Ik vind dit leuk om te doen en ik ben graag creatief bezig”, vertelt hij. Tijdens het stuk moet hij met verschillende zaken rekening houden. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat het motto van het jaar goed naar voren komt tijdens de voorstelling”, legt hij uit. Niet ieder motto leent zich altijd meteen voor een goed verhaal. “Soms heb ik wel eens zoiets van: hoe moet ik hier nou iets van gaan maken?” Uiteindelijk komt het ieder jaar weer goed.

Speciaal

Dit jaar staat de voorstelling in het teken van Nar Robbedoes. Na dertien jaar heeft hij besloten om te stoppen. “Eigenlijk gaat het stuk grotendeels wel over mij. Het gaat erover dat ze niets voor mij georganiseerd hebben, maar ik dolgraag een circusvoorstelling als afscheid wil”, vertelt de nar. De regisseur vult aan dat het motto is: Ge kentur nie-j-Ommeene. De nar denkt in het toneelstuk dat ze niet om het afscheid heen kunnen, maar wat blijkt… Ze zijn het afscheid vergeten.

Afscheid

Nar Robbedoes blikt terug op een fantastische periode. “Het was met een lach en een traan, maar dat past wel goed bij de rol van een nar”, vindt hij. Hendrikx gaat Robbedoes missen. “Ik vond hem een hele goede nar, vooral ook voor het Kullekesbal. Hij is echt een kindervriend”, besluit de regisseur.

“Als ze tijdens de voorstelling toch al met afscheid bezig zijn, komt ook Politie Bart aan bod”, vertelt Prins Koen. Ook hij neemt afscheid dit jaar. “Het is één groot afscheidscircus”, lacht de prins.

Voor ruim zeshonderd leerlingen van verschillende basisscholen vindt het Kullekesbal plaats.