Etten-Leur

Nationale Molendag: ‘Eigenlijk is de molen wat ouderwets, maar dit is superpositief!’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Een strakblauwe lucht en een molen die in volle glorie draait. Dit weekend zijn het de Nationale Molendagen. Bijna alle molens in Nederland zijn dan geopend voor publiek. Zo ook Korenmolen de Lelie in Etten-Leur.

De open dagen vinden altijd in mei plaats. Iedereen kan dan verschillende molens in de regio bezoeken. Ook in Etten-Leur is de molen open. “Tijdens de opendagen is het een unieke kans om te komen kijken wat er in en rondom de molen gebeurt”, vertelt molenaar Fer van Bergen. Er is dan ook van alles te doen. “We bakken pannenkoeken en we demonstreren hoe wij graan malen.”

Ouderwets

Tegenwoordig is de molen wat achterhaald met de warme bakker en supermarkt om de hoek. Dit wordt ook herkend door Van Bergen. Toch is de molenaar ontzettend blij dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van de diensten van de molen. “Eigenlijk kijk ik hier heel positief naar, we maken de voedselketen erg kort.”

We kopen het graan in bij een boer, we malen het en verkopen het vervolgens”, legt hij uit. “Wij hebben dan ook de slogan: “Van akker tot bakker”.

In en rondom de molen zijn nog volop werkzaamheden. “Er gebeurt ontzettend veel. Een van de hoofdwerkzaamheden is het onderhoud. Het in standhouden van de molen. En er wordt uiteraard nog steeds graan gemalen.” Daarnaast wordt bij de molen tarwe, speld, graan en roggen verkocht.

Het artikel gaat verder onder de foto

Molen de Lelie in Etten-Leur.

Jonge molenaar

Bram Konings (14) is molenaar in opleiding. “Ik woon achter de molen en kom hier al van kinds af aan. Ik ben opgegroeid in de molen.” Bram besloot om op jonge leeftijd een opleiding tot molenaar te volgen. “Ik moet er wel heel veel voor leren, maar het is het wel waard”, vertelt hij trots.

Tijdens de open dag vertelt Bram vol enthousiasme over hoe het graan gemalen wordt. Toch ziet hij het niet zitten om hier zijn beroep van te maken. “Het is meer een hobby.”

Feest

Molen de Lelie bestaat dit jaar 25 jaar. Hier zit wel een kleine kanttekening aan. “Het is een herbouwde molen. In 1937 is de molen afgebrand en vervolgens is hij weer opnieuw opgebouwd en in 1989 weer geopend.”

Om het jubileum te vieren worden dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd.

Het binnenwerk van de molen.