Bergen op Zoom

Nieuw dagbehandelingscentrum voor parkinsoncliënten bij tanteLouise: ‘Hier voel ik me thuis’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Donderdag is het nieuwe dagbehandelingcentrum van ouderenzorgorganisatie TanteLouise voor parkinsonpatiënten geopend. “Structuur en herkenbaarheid zijn belangrijk voor mensen met deze chronische hersenaandoening. Wij bieden ze dat in ons nieuwe centrum.”

Onder het genot van een kop koffie of thee bewonderen cliënten en behandelaars het nieuwe centrum. De start met koffie en thee is een bekend ritueel voor de cliënten. “We starten hier bij binnenkomst altijd mee”, legt coach Marjo Mutsears uit. “Het hoort bij hun routine. Pas daarna gaan we creatief aan de slag.” Ook wethouder Joey van Aken is aanwezig bij de opening. Het is aan hem de eer om de locatie officieel te openen.

In het nieuwe centrum zijn vijf verschillende huiskamers. Eén daarvan is speciaal voor mensen die de ziekte van Parkinson hebben. “Dit hebben we gedaan, omdat het voor die mensen belangrijk is dat er routine en herkenbaarheid is”, legt Mutsears uit.

Lotgenoten

“Gedurende de dag kunnen mensen worden opgehaald door bijvoorbeeld de psycholoog of de ergotherapeut,” vervolgt Mutsears. Zo hebben de cliënten een leuke dag en werken ze tegelijk aan de problemen die parkinson met zich meebrengt. “Je kan ontzettend veel bereiken als je een beetje creatief bent.” Daarom creëert Mutsears echt behandeling op maat. “We hebben bijvoorbeeld een paar mannen die best terughoudend zijn. Ik ga daarom grote zeilen neerleggen in de crearuimte, en dan mogen de heren gooien met verf. Een leuke uitlaatklep en zo worden ze iets losser.”

Parkinson is een moeilijke ziekte die voor velen als heftig wordt ervaren. Het is voor cliënt Ed Maas dan ook fijn om daar met lotgenoten over te praten. “Je kan ineens veel minder dan dat je vroeger kon, zoals goed lopen, praten of denken. Door daar met de anderen over te praten voel ik me begrepen. En soms bedenken we handigheidjes om met die nieuwe vorm van leven om te gaan.”

Zorg op maat

De groep zit bij elkaar in een ruimte, maar toch is het van belang dat cliënten allemaal hun eigen zorg krijgen. Er zijn immers verschillende wensen en behoeftes. “Daarom proberen wij voor elke cliënt een eigen zorgpakket te maken, we kijken per persoon wat er nodig is en passen de behandeling hierop aan”, vertelt Mutsears. De een heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan fysiotherapie om het lopen te blijven stimuleren. Anderen hebben juist baat bij de logopedie voor de spraak.

Het is volgens de coach belangrijk dat mensen zich hier thuis voelen. Daarom werken ze in een huiselijke sfeer en in een kleine groep. Dat vindt Ad fijn. “Ik voel mij hier thuis, ze helpen me met dingen die ik zelf niet meer goed kan. Ik ben hier twee dagen in de week. Door de goede hulp kan ik thuis blijven wonen, en komt niet alle zorg op de schouders van mijn vrouw terecht.”

Genieten van de mooie dingen

Voor de dagbehandeling is een passende zorg én een leuke dag voor de cliënten het belangrijkste. “Het is ons doel om mensen te helpen zodat ze nog zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Maar we vinden het ook zo belangrijk om ze zoveel mogelijk te laten genieten van de dingen die er nog wél zijn”, aldus Mutsears.