Roosendaal

Nieuw stadskantoor wordt HUIS met eigen verhaal

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De werkzaamheden rond het nieuwe stadskantoor van Roosendaal zijn nog altijd in volle gang. Het kantoor in Roosendaal staat voor een andere manier van denken, werken, leven, beleven en ervaren. Het wordt een inclusief en open gebouw, waar toegankelijkheid, transparantie en duurzaamheid centraal staan. “Op die manier gaan we proberen zoveel mogelijk die verbinding en HUIS-sfeer waar te maken”, aldus projectmanager Gabriel Jas.

In het nieuwe stadskantoor krijgen inwoners van Roosendaal direct een warm onthaal. Dat is anders dan veertig jaar geleden toen er vooral werd gefocust op een uitgestelde ontmoeting. Bij de entree komt een espressobar waar mensen met een beperking komen te werken. “Je ziet geen bewaker, maar krijgt een vriendelijk ontvangst”, licht projectmanager Gabriel Jas toe. Het huiselijke stadskantoor richt zich daardoor meer op gastvrijheid.

Goede balans

Verder biedt het nieuwe stadskantoor de mogelijkheid om flexibel te werken. Dit kan op diverse plekken, zoals in het archief, op het dakterras of aan een statafel. Ook zijn er achttien grote en kleine ruimtes, die gebruikt kunnen worden om te vergaderen. “De ruimtes zijn actief, comfortabel of juist rustig. Er is zowel ruis als rumoer in het gebouw. Daar maken we een goede balans in.” Zo wordt er gewerkt met hoge banken die fungeren als geluidsdemper.

Ons doel is maximaal één container met echt afval.

Aangezien het stadskantoor het Green Excellent-certificaat wil behalen, staat naast toegankelijkheid en transparantie duurzaamheid hoog in het vaandel. Vrijwel al het materiaal wordt hergebruikt. Zelfs de lift, die inmiddels al 45 jaar oud is. “Ons doel is maximaal één container met echt afval”, liet wethouder Cees Lok al eerder weten. “De rest is allemaal bedoelt om te hergebruiken.” Op het dak komen bijvoorbeeld tien bijenkasten te staan van gerecycled materiaal.

Lees ook: Sloop stadskantoor Roosendaal is in volle gang Lees ook: Duurzame hekken omheinen bouwterrein HUIS van Roosendaal: “Willen oud en nieuw hier vieren”

Vertraging

Technisch en bouwkundig moet er overigens nog veel gebeuren, vervolgt Jas. Zo is de vloer van het nieuwe atrium onlangs gestort, maar moet de ruimte nog afgewerkt worden met glas. De planning is strak, toch zit er weleens wat tegen. Sommige onderdelen worden namelijk niet geleverd of zijn lastig verkrijgbaar. Daardoor is er een kleine vertraging van drie weken ontstaan en wordt er in de bouwvak doorgewerkt. “De manier waarop wij samenwerken met alle partijen zorgt ervoor dat het wel een uitdaging is, maar elke keer ook weer op te lossen is.”

Lees ook: Verbouwing Huis van Roosendaal loopt vertraging op

Op 21 januari moet het gebouw zijn deuren gaan openen en toegankelijkheid, transparantie en duurzaamheid uitstralen aan zowel inwoners als medewerkers. “We gaan ervoor zorgen dat wij en de stad trots zijn: het is maar een kantoor, maar je kan er echt iets gaafs van maken. Een gebouw met een eigen verhaal.”