Woensdrecht

Stabiel en daadkracht voor Woensdrecht: nieuwe coalitie zet in op sociaal en duurzaamheid

Han Verbeem Han Verbeem

De nieuwe Woensdrechtse coalitie krijgt een iets groener gezicht dan het voorgaande. Daarmee is de invloed van D66 merkbaar, en het vertrek van de VVD uit het college. Donderdag 21 maart is de beëdiging van de nieuwe wethouders: Lars van der Beek en Rainier Schuurbiers (beiden ABZ), Jeffrey van Agtmaal (CDA) en Thierry de Heer (D66). De partijen ondertekenden dinsdagmiddag op het gemeentehuis het bestuursakkoord voor 2022-2026: ‘Stabiel en daadkrachtig voor Woensdrecht’.

“Woensdrecht wil op termijn energie- en klimaatneutraal zijn”,  zo staat in het nieuwe coalitieakoord te lezen. En: “Duurzaam zijn betekent ook klimaatadaptief denken en handelen.” Klimaatadaptief betekent het inspelen op de veranderingen van klimaat en temperatuur. Want ook Woensdrecht heeft te maken met de gevolgen van weersextremen zoals aanhoudende droogte maar ook intensieve hoosbuien. In het bestuursakkoord spreken de partijen af dat ze méér moeite doen om regenwater vast te houden om verdroging van de polders en de natuur tegen te gaan.

Primeur voor D66

De beoogd D66-wethouder Thierry de Heer glundert bij de ondertekening van het bestuursakkoord. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van Woensdrecht dat D66 deel uitmaakt van de coalitie. De Heer krijgt onder meer de duurzaamheidsopgave op z’n bordje: zonne- en windenergie maar ook de uitvoering van de warmtevisie. En de gemeente wil een tandje bij zetten met de opwek van duurzame stroom. Betekent dat meer zonnepanelen en windmolens? “Meer panelen op de daken, ja. Maar we willen het landschap wel zoveel mogelijk ontzien”, benadrukt de D66-voorman. Woensdrecht staat niet voor niets te boek als de groene parel op de Brabantse Wal.

Kers op de taart

Ook Rainier Schuurbiers is een nieuwkomer in het Woensdrechtse college. “Het is voor mij de kers op de taart”, zegt de ABZ-bewindsman. Hij stopt met zijn baan in het bedrijfsleven en begint op inmiddels 65-jarige leeftijd nu met “een nieuwe loopbaan” als wethouder. Eén van de opgaven die hij op zich neemt, is zorgen voor voldoende woningen – óók voor jongeren en senioren. Er moet flink gebouwd worden en dat is geen makkelijke taak, want Woensdrecht zit ingeklemd in de natuurzones. Toch voorziet Schuurbiers dat er nog voldoende ‘stikstofruimte’, oftewel beleidsmatige toestemming, komt voor extra nieuwbouw.

Voor zittend wethouder Jeffrey van Agtmaal (CDA) volgt weer een nieuwe bestuursronde en hij krijgt een iets gewijzigde portefeuille toebedeeld. Zo komt financiën onder zijn beheer. Een belangrijk onderdeel, benadrukt Van Agtmaal, omdat ook Woensdrecht te maken krijgt met financiële opgaven: de kosten voor wmo en Jeugdzorg maar ook de oplopende inflatie.