Roosendaal

Omwonenden zijn overlast op Roosendaalse parkeerplaats helemaal beu

Zondag 10 juli werd een auto op de parkeerplaats in brand gestoken.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Racende en spinnende auto’s en scooters, drugdeals en autobranden. Er gebeuren heel wat dingen die niet mogen gebeuren op het parkeerterrein van onder andere de Big Gym aan de Badhuisstraat in Roosendaal. Omwonenden voelen zich onveilig, slapen slecht en plaatsen noodkreten via sociale media, en PvdA-lid Björn Rommens heeft raadsvragen ingediend.

Het waren een aantal tweets op socialmediaplatform Twitter die de aandacht trokken van PvdA-raadslid Björn Rommens. “Ik zag daar filmpjes voorbij komen waarop autoraces en een flinke brand te zien waren. En omdat we momenteel erg bezig zijn met leefbaarheid en veiligheid van Roosendaal, vond ik het belangrijk om ook deze problemen onder de aandacht te brengen bij zowel het college als de inwoners van de stad.”

Soms lijkt het wel of ze hier hun auto willen testen. Dat hoeft toch niet ‘s nachts?

Over die problemen kunnen omwonenden genoeg vertellen. “Ik woon al acht jaar in deze buurt”, vertelt buurtbewoonster Selina. “Maar pas sinds het einde van de coronaperiode is er zoveel overlast.” Daarmee doelt de Roosendaalse op driftende auto’s en scooters op de parkeerplaats. “Omdat onze tuin grenst aan de parkeerplaats, hebben ze al regelmatig in onze tuin gezeten. En ze piesen overal tegenaan. Het is naast geluidsoverlast ook nog eens erg vies.”

Jeroen woont iets verderop, en heeft vooral last van de harde geluiden. “Het gaat om een grote, geasfalteerde parkeerplaats. Soms lijkt het wel of ze hun auto daar willen testen. Dat doen ze dan niet overdag, maar tussen twee en drie uur ‘s nachts. Dat hoeft toch niet ‘s nachts? Zouden zij niet moeten werken?” En dat is niet het enige dat op de parkeerplaats gebeurt. “Ze houden ook wel eens bokswedstrijden ‘s avonds laat. Al heb ik daar niet echt last van, dat vind ik juist wel grappig.”

Dieptepunt

En ook buurtbewoonster Wendy is er helemaal klaar mee. “Vanaf mijn zolder kan ik de parkeerplaats zien. Ik woon er best een eindje vandaan dus, maar toch liggen mijn partner en ik ‘s nachts regelmatig wakker door al het driften en de vuurwerkknallen. Het scheelt dat er een sloot tussen ons gebied en de parkeerplaats in zit, daardoor voel ik me nog wel veilig. Maar die slechte nachten zijn echt wel rot. Dan heb je eigenlijk kinderen die doorslapen en dan krijg je dit.”

Een omwonende die liever anoniem wil blijven baalt ook enorm van de situatie. Vooral vorige week zondagnacht noemt hij een dieptepunt. “Mijn vriendin en ik werden wakker van hele harde knallen, alsof er geschoten werd. Toen we uit ons raam keken zagen we een flinke brand. Iemand had een auto in brand gestoken.” De video die hij daarvan heeft gemaakt deelt hij liever niet. “Omdat je dan kan zien vanuit waar er gefilmd is. Mochten het verkeerde mensen zijn om wie dit gaat, dan wil ik niet dat ze weten waar ik woon.”

Oplossingen

Dat de buurtbewoners willen dat er iets gaat veranderen is duidelijk. “We gaan met heel de buurt massaal meldingen maken wanneer er weer eens iets gebeurt”, licht Jeroen toe. “We geven niet op tot er iets aan gedaan wordt.” Er was zelfs een plan om een brief naar de gemeente te sturen. Maar de PvdA was ze voor. “Er ligt een taak bij de ambtenaren en het college om met uitgebreide wijkvisies te komen voor problemen als deze. Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid opent in ons geval deuren voor bijvoorbeeld pilots of subsidies. Het is een dubieuze eer om hierin opgenomen te zijn.”

Op de vraag hoe het overlast tegen kan worden gegaan geeft iedereen hetzelfde antwoord: door een hek rond het parkeerterrein te plaatsen. “Als ze er niet meer op kunnen buiten de openingstijden van de organisaties die in het pand zitten, heb je ‘s nachts geen gespuis meer op de parkeerplaats”, legt Selina uit. Of de gemeente daarvoor openstaat zal blijken uit de antwoorden die binnenkort gegeven worden op de gestelde raadsvragen van Rommens.

Ook de Big Gym is benaderd voor dit artikel. Op dat verzoek is niet gereageerd.

Lees ook: Frustratie om overlast in Molenstraat: ‘Het wordt met de dag erger’ Lees ook: Roosendaals college blij met toetreding tot landelijk programma aanpak kwetsbare wijken