Bergen op Zoom

Omwonenden zijn vervuiling De Gagel meer dan beu: ‘De ratten lopen gewoon rond’

Han Verbeem Han Verbeem

Bewoners van de seniorenflat aan de Holleweg zijn de overlast meer dan beu. Al jarenlang ervaren ze problemen door vervuiling en woekerend onkruid bij winkelcentrum De Gagel. “Ik woon er al negentien jaar en het was nog nooit zo erg als nu”, zegt Herman Kerstens (68). Onlangs schreven GBWP-politici Alperen Yilmaz en Burak Sahin al een brief naar het Bergse college, de zoveelste in een paar jaar tijd. Het blijft vechten tegen de bierkaai, verzucht de omwonende. “We hebben al zó vaak geklaagd. Maar ze doen niets, hier.”

Hendriks, Yilmaz en Sahin maken een ronde over het binnenplein van De Gagel. Sinds eind juni is de supermarkt vertrokken, de overige winkeliers met voornamelijk kleine detailhandel willen niet reageren. Sahin pakt een kartonnen pizzadoos van de grond, elders liggen blikjes van bier en frisdrank. “Die zijn 25 cent per stuk waard”, zegt hij.

Volgens Hendriks trekt het zwerfvuil ook ongedierte aan. “De ratten lopen hier gewoon rond.” De laatste maanden is de verrommeling alleen maar verergerd, nu de medewerkers van de supermarkt zijn verdwenen. “Die hielden nog wel eens een oogje in het zeil en ruimden troep op”, aldus Yilmaz. Hij heeft een plan opgesteld, waarbij de gemeente samen met de buurt het winkelcentrum schoon houdt. “Want het is ook zonder supermarkt nog steeds een belangrijke voorziening voor de wijk.”

Reactie gemeente

Tot nu toe zijn er dit jaar acht meldingen van zes verschillende inwoners bij ons binnen gekomen, bevestigt een gemeentewoordvoerder namens het Bergse college. “Als er een melding wordt gedaan krijgt men ook meteen een automatisch antwoord. Dus een antwoord is er altijd.”

Maar dat wil niet altijd zeggen dat er ook direct op geacteerd wordt of kan worden, zegt de woordvoerder. “Er zijn uiteraard meer plaatsen in onze gemeente waar meldingen op binnen komen en er wordt ook gewerkt op basis van een reguliere planning.” Hij kan niet zeggen wanneer het onkruid wordt aangepakt, “maar dat gaat zeker gebeuren”, belooft hij. “Ook informeren wij Saver hierover omdat zij zich bekommeren over de aanpak van zwerfvuil.”

Lees ook: GBWP wil snelle aanpak wijkverloedering Gageldonk-Oost Lees ook: Buurtbewoners en klanten boos om vertrek Aldi Gageldonk: ‘We voelen ons aan ons lot overgelaten’