Hoogerheide

Ondergronds inzamelen: er is nog volop ruimte voor meer

Op veel plaatsen in Roosendaal wordt afval naast de containers gedumpt.

Han Verbeem Han Verbeem

De proef met ondergronds inzamelen van restafval in de gemeente Woensdrecht is geslaagd, constateert een meerderheid van de Woensdrechtse raad. Negentig procent van de deelnemende huishoudens heeft besloten om de grijze container definitief in te wisselen voor een toegangspas voor de containers. Toch weerklonk er dinsdagavond enige kritiek in de opinieraad: ‘slechts’ 302 huisadressen hebben meegedaan. En dat is wel erg weinig, ten opzichte van de bijna 9.000 grijze containers die momenteel in de gemeente in gebruik zijn.

Door: Han Verbeem

Wethouder Henk Kielman kijkt met tevredenheid terug op de proefpilot, die al met al een jaar heeft geduurd. Via oproepen op de gemeentelijke website en in de plaatselijke media konden inwoners zich aanmelden voor deelname. Ze hebben in dat jaar geen gebruik gemaakt van hun container maar deponeerden het restaval in een ondergrondse container. waarvan er 9 extra zijn geplaatst. Elke container heeft een capaciteit voor 50 huishoudens, in totaal 450. Ook al is de proef nu afgerond, het is nog steeds mogelijk om aan te melden. “Er is nog volop ruimte in de containers”, aldus Kielman.

Efficiënt en kostenbesparend

Het blijkt: per deelnemend huisadres is er gemiddeld 60 kilo minder restaval ingeleverd tijdens het proefjaar. Hier is volgens Kielman sprake van een win-winsituatie. “De inzameling van het afval gaat efficiënter. dus kostenbesparend, én er gaat minder restaval naar de vuilverbranders.” Het plaatsen van een container kost tussen de 20.000 en 25.000 euro maar deze investeringen verdienen zich uiteindelijk terug.

Milieuwinst telt

Raadslid Ruud Gaarkeuken (PvdA) voorziet dat het verbranden van restafval de komende jaren steeds duurder zal worden, dus hoe minder er naar de ovens gaat hoe beter. “Maar uiteindelijk is geld niet het belangrijkste. Het gaat om de milieuwinst”, aldus Gaarkeuken. Dat betekent: méér scheiden van afval en herbruikbare reststoffen gescheiden inleveren. “Zo beperken we als samenleving de afvalstromen.”

Bewustwording

D66-woordvoerder Thierry de Heer denkt dat er nog een lange weg te gaan is voor de meerderheid van Woensdrecht het restafval via ondergrondse containers inlevert. “Het is een kwestie van bewustwording. We kunnen de inwoners niet verplichten om de grijze bak in te leveren, het zal vanuit de mensen zélf moeten komen”, zegt hij. Het opleggen van regelgeving kan bovendien averechts werken: “We zien nu al dat het aantal illegale afvaldumpingen in de natuur toeneemt.” Kielman maakte echter duidelijk dat de gemeente korte metten maakt met vuildumpers. “Saver doorzoekt het vuil naar sporen die wijzen naar de daders.” Als de identiteit wordt achterhaald kunnen de schuldigen rekenen op forse boetes.